Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Arbeidsmarkt

Hoe scoren de masters op de arbeidsmarkt?

Vlak voordat deze gids naar de drukker ging, kwam het Hoger Onderwijs Persbureau nog met een somber nieuwtje. De werkloosheid onder recent afgestudeerden is in 2014 nauwelijks gedaald. Ruim dertien procent van hen kon het afgelopen jaar geen baan vinden. Een studie volgen omdat het vakgebied je wel ‘boeiend’ of ‘leuk’ lijkt, is daarom een luxe geworden die niet iedereen zich meer kan veroorloven. Je wil er na jaren studeren immers niet achter komen dat niemand op jouw kennis zit te wachten.

Om te voorkomen dat je straks tot de dertien procent afgestudeerde werklozen behoort, kun je kijken naar de verwachtingen voor de arbeidsmarkt. Dat kan met het hier afgedrukte ‘weerbericht’ voor academici van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Natuurlijk is het moeilijker om te voorspellen hoe het weer morgen zal zijn, dan om te vertellen hoe het gisteren was. De cijfers van het ROA zijn dan ook niet in beton gegoten. Maar ze houden wel rekening met de huidige economische voorspellingen, met het aantal afstudeerders in een vakgebied en met hoeveel werknemers er de komende jaren met pensioen zullen gaan – allemaal zaken die invloed hebben op vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Uitgewerkt

De meest recente gegevens laten zien dat je als universitair student baanzekerheid moet zoeken tussen de technische studies. Vooral naar werktuigbouwkundigen en elektrotechnici is de komende jaren veel vraag. Net wat minder, maar nog steeds een erg goed vooruitzicht hebben studenten civiele techniek en informatica. De prognose voor informatica is aanzienlijk omhoog bijgesteld vanwege een grotere uitstroom dan instroom aan informatici. Buiten de technische studies ben je als wo-opgeleide vooral goed af bij tandheelkunde en theologie. Bij beide vakgebieden gaan de komende jaren veel mensen met pensioen.

Er zijn ook richtingen die je beter kan mijden als je zeker wilt zijn van werk, zelfs onder de technische studies. In tegenstelling tot de oudere voorspellingen blijkt er de komende jaren weinig behoefte aan architecten en andere bouwkundigen te zijn. Ook moet je niet bij letteren of sociale wetenschappen zijn voor een florissante toekomst. De vooruitzichten zijn echter het slechtst voor de dasdragers. Bedrijfskundigen, juristen, economen; voor hen leken de afgelopen jaren nog behoorlijk redelijk, maar volgens het ROA zijn die vacatures snel verdampt. De huidige werkenden in deze vakgebieden zijn gemiddeld jong en nog lang niet aan pensioen toe, terwijl er wel vele studenten staan te trappelen om elkaar te beconcurreren op de arbeidsmarkt.

Bijsturen?

Lang niet iedereen zal van bachelor naar master nog zo makkelijk kunnen of willen bijsturen. Daarom nog twee andere tips voor bachelors in een moeilijke markt. Probeer vóór of tijdens je master ook relevante praktijkervaring op te doen. Zoek een stage, of verruil je gezellige studentenjob als barman voor een relevante bijbaan bij een bedrijf dat al binnen je vakgebied actief is. Of, als je in een deel van het vak echt goed of echt geïnteresseerd bent, durf je dan flink te specialiseren. Want zo gek zit de arbeidsmarkt in elkaar: goede specialisten vinden vaak toch nog hun weg, ook als de kansen voor de gemiddelde afgestudeerde heel matig zijn.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org