Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Fysiotherapie

Aan fysiotherapeuten, manuele therapeuten en andere paramedische behandelaars worden steeds hogere eisen gesteld. Dat verklaart mede de opkomst van masteropleidingen op dit terrein. Bij deze opleidingen leer je je behandeling nog beter afstemmen op de nieuwste wetenschappelijke inzichten – en op de patiënt zelf natuurlijk.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Er is eigenlijk altijd vraag naar fysiotherapie en vergelijkbare zorg. Sporters, chronisch zieken en ouderen vragen begeleiding en behandeling. Hetzelfde geldt voor kinderen in de groei en mensen die revalideren na een ongeluk of operatie.

Toch hebben bezuinigingen van de overheid en zorgverzekeraars wel wat roet in het eten van de fysiotherapie gegooid. Met een bachelordiploma vind je de komende tijd niet meer zo makkelijk een volledige baan. Met één van de masters uit dit artikel kan je je positie op de arbeidsmarkt versterken. Daarbij is het wel handig als je al in een praktijk werkt.

De opleidingen

Er is de laatste jaren een flink aantal masteropleidingen voor fysio- en/of manuele therapeuten ontstaan. Dat geldt vooral voor het midden, westen en oosten van het land. Als je toevallig in Den Helder, Groningen of Maastricht zit, moet je per lesdag al gauw drie uur reizen. Datzelfde geldt ook voor Randstedelingen die één van de specialistische masters in Zwolle, Nijmegen of Heerlen willen volgen. Ook die krijgen hun masterdiploma zeker niet cadeau.

Om toegelaten te worden, heb je het passende bachelordiploma nodig. Meestal is dat fysiotherapie, maar in Zwolle en Heerlen gaat het om psychomotorische therapie (PMT) en creatieve therapie. De Nijmeegse master neurorevalidatie en innovatie laat vogels van diverse pluimage toe, inclusief diëtisten en klinische psychologen. Daarbij geldt wel de eis dat je minstens twee jaar gewerkt moet hebben met neurologische patiënten – denk aan epilepsie, Parkinson of patiënten met een dwarslaesie.

Bij fysiotherapie zie je vijf specialisaties het meeste terugkeren, van sport tot manuele therapie. In Breda, Rotterdam, Amersfoort en Utrecht vind je praktisch het hele scala, plus soms nog een extra specialisme zoals bekkenfysio in Amersfoort of oncologie in Breda. De andere instituten hebben een smaller specialistisch aanbod.

Kwaliteit

Al deze opleidingen zijn goedgekeurd door keuringsinstantie NVAO, dus ze voldoen wel aan de minimum kwaliteitseisen. Maar alleen in Utrecht en Amersfoort viel het niveau van de opleiding bij de experts echt in de smaak.

Kijken we naar de tevredenheid van de studenten, dan worden de verschillen nog wat groter. Alleen Utrecht kan bij de studenten rekenen op behoorlijke waardering. Bij drie andere scholen zien we matige waardering voor zowel de inhoud als de communicatie met de opleiding. En in Nijmegen en Enschede zouden de masterstudenten ook wat meer les willen.

Helaas is er van de andere fysio-masters geen bruikbaar studentenoordeel bekend. Vooral in Amersfoort zouden we wel benieuwd zijn hoe de studenten over het onderwijs denken, want bij de verwante specialistische masters oordelen de studenten vrij gunstig. Vooral Zwolle krijgt complimenten voor de kwaliteit van het onderwijs en de docenten. De neuro-opleiding in Nijmegen blinkt minder uit dan vorig jaar, en krijgt nu zelfs een neutrale score. De communicatie blijft wel een pluspunt ten opzichte van de andere masters.

Ook bij arts therapies in Heerlen is weinig reden voor gemopper, al zouden de studenten wel een intensiever lesprogramma willen.

Verwante masters

Ons advies

Fysiotherapeuten kunnen voor een master het beste naar Utrecht: daar vind je een breed aanbod aan specialisaties en een behoorlijk gewaardeerd programma. Bij de specialistische masters springt Zwolle er het meest positief uit.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org