Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

De beste masters

De beste masters zijn kleinschalig

Wie een uitdagende masteropleiding zoekt, moet niet achter de massa aanlopen. Dat is de onvermijdelijke conclusie als je in deze gids kijkt naar de kwaliteitsoordelen per vakgebied. Kleinschalige masters staan het vaakst aan top.

Bekijk volledige afbeelding

Waarop letten we?

Heeft het onderwijsprogramma wel genoeg niveau en samenhang? Krijg je de docenten genoeg te zien? Is er genoeg aandacht voor het doen van onderzoek en voor andere vaardigheden. Dat zijn enkele punten die wij beoordelen. We baseren ons voor 70% op de mening bvan studenten en voor 30% op oordelen van keurmeester NVAO.

Klein formaat, hoge kwaliteit

Als voorbeeld van topkwaliteit staat hier een lijst van allerbest beoordeelde masters, in hbo of wo. De meeste hebben maar 50 ingeschreven studenten. Dat is geen toeval, want opleidingen met een overzichtelijk formaat bieden vaker goed onderwijs. De docenten kennen je persoonlijk, je kent je medestudenten, en de lijnen kunnen kort zijn. Dat motiveert.

Tussen de toppers zit één Wageningse opleiding met meer dan tweehonderd studenten. Die bewijst dat een groter aantal studenten geen belemmering voor kwaliteit hoeft te zijn. Maar in de praktijk blijft het dus de uitzondering op de regel – alsof het toestromen van duizend studenten een opleiding lui maakt.

Twee masters van kunsthogeschool Artez staan al jaren in de top-vijf. Maar niet alles wat die hogeschool doet, is zo goed. De master fashion is net zo kleinschalig, maar krijgt kritiek.

Kwaliteitszegel voor de beste masters

Aan de beste masters wordt een speciaal kwaliteitszegel toegekend. Voor meer informatie, zie het Keuzegids Kwaliteitszegel

Beste universiteiten en hogescholen

Bekijk volledige afbeelding

Beste universiteiten

Binnen veel instellingen treffen we flinke verschillen in kwaliteit aan. Dat bewijzen de master hydrology van de VU en logic van de UvA. Beide Amsterdamse universiteiten staan onderaan de lijst van instellingen met de hoogste masterkwaliteit, maar ze hebben dus allebei ook toppers in huis.

Maar welke universiteiten en hogescholen hebben gemiddeldde beste masters? Dat laten we zien in de tweede tabel. Het is nog een kunst om die tabel eerlijk in te delen, want welke instellingen kan je nou echt met elkaar vergelijken: mag je een universiteit zonder kleine talen en sterrenkunde wel ‘breed’ noemen? De lezer mag het zelf beoordelen – om daarna vooral verder te kijken in zijn eigen vakgebied. Tegelijk is het wel aardig om hier alle instellingen die in hun ‘eigen soort’ uitblinken, hier een pluim te geven:

  • De Open Universiteit is de best beoordeelde universiteit voor masters. Maar hier vind je louter afstandsonderwijs.
  • Wageningen is absolute topper bij de voltijdmasters. Intensief onderwijs van hoog niveau met een duidelijke blik op toepassingen. Perfect voor iedereen met een ‘groen’ hart.
  • Maastricht blijkt opnieuw het sterkst bij de brede universiteiten: weinig echte toppers, maar kwaliteit in de breedte. Alleen: talen en harde natuurwetenschap hebben ze er niet. Dat vind je alleen bij de zes oudste, ‘klassieke’ universiteiten.
  • Nijmegen kan zich dus de beste ‘brede, klassieke’ universiteit voor masteropleidingen blijven noemen. Groningen is hier nummer twee.
  • Eindhoven is opnieuw de beste ‘technische’ universiteit voor masteronderwijs – met een lichte voorsprong op Twente.

Met wat fantasie kan je nog even doorgaan. Groningen als beste mega-universiteit (vanaf 8000 masterstudenten), Rotterdam beste in de Randstad. TIAS de beste business university. En Nyenrode als beste van Breukelen. Het plaatje is zo echter wel helder: er zijn instellingen die gemiddeld hoger scoren in onze beoordeling, maar kijk vooral verder bij jouw eigen vakgebied.

Hbo-pieken en dalen

In het hbo is het aantal masteropleidingen en -studenten kleiner. Vorig jaar bleek veelgeplaagd InHolland de verrassende winnaar, met sterke masters voor onderwijs en zorg. Opnieuw doet InHolland het goed, maar kunsthogeschool Artez scoort nog net beter. Beide zijn qua aantal master overigens vrij kleine spelers.

Ook bij de grotere aanbieders van hbo-masters staat een instelling aan top die in de bachelorfase nog veel kritiek krijgt – de Hogeschool Utrecht. Rotterdam (HR) komt met stip binnen op twee en passeert Windesheim, de winnaar van vorig jaar.

Een voordeel van de hbo-masters is dat ze eigenlijk nooit massaal en grootschalig zijn. Hier is het probleem eerder dat sommige masters te klein zijn om kwaliteit te kunnen bieden. Die indruk krijg je vooral bij een aantal lerarenopleidingen; maar dat geldt op de universiteiten nog erger dan in het hbo.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org