Keuzegids Masters 2017 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Voorwoord

Wat verwacht je eigenlijk van een masteropleiding: meer van hetzelfde dat je al in de bachelor hebt gehad? Een echte inwijding in ‘wetenschappelijk’ denken? Of een goede training in de vaardigheden die je straks in je carrière nodig gaat hebben? Het gaat natuurlijk om een goede balans tussen die drie. Maar wat nou precies het juiste evenwicht is, daarover valt bij veel masteropleidingen wel een robbertje te vechten.

Vooral op de universiteit zie je dat faculteiten vaak pronken met de wetenschappelijkheid van hun opleidingen. Maar als je echt kritisch gaat kijken wat die wetenschappelijkheid nou precies inhoudt, en waar die goed voor is, dan val je van de ene verbazing in de andere.

Er zijn op de universiteit een paar wijdverbreide mythes die vaak pas na het afstuderen doorgeprikt worden. De eerste, die je vooral bij de bèta’s tegenkomt, is dat het genoeg is om opgeleid te worden tot wetenschappelijk onderzoeker. Heel interessant natuurlijk, maar hoogstens 5 procent gaat straks een wetenschappelijke carrière maken. Een iets groter aantal mag rekenen op onderzoekswerk in het bedrijfsleven of bij overheidsinstanties.

De meerderheid van de afgestudeerden krijgt heel ander werk: analyseren, rapporteren, adviseren, plannen ontwikkelen, managen, communiceren. Allemaal belangrijke en kennisintensieve taken, maar de vraag is: word je in je master wel op dat soort taken en vaardigheden voorbereid?

En er is nog een tweede mythe, die je eerder bij alfa- en gammamasters tegenkomt. Dat is dat docenten je wijsmaken dat ze jou inwijden in wetenschappelijk denken, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet doen. Je krijgt in hoorcolleges allerlei theorieën en anekdotes te horen, maar het blijft vaak eenrichtingsverkeer. Een meneer of mevrouw die zichzelf op een voetstuk zet, maar geen setting waarin je wordt uitgedaagd en getraind om met eigen ideeën te komen en die theorieën ter discussie te stellen of kritisch te toetsen.

Natuurlijk zijn dit generalisaties en er zijn zeker masteropleidingen waar je een rijkere en bredere intellectuele vorming krijgt. Waar je wél analytisch leert denken, problemen leert aanpakken en niet wordt beloond voor volgzaamheid. En waar je dus inderdaad wordt klaargestoomd om straks, in de universiteit óf daarbuiten, de kritische rol te spelen waar altijd behoefte aan blijft bestaan.

De kunst is om zo’n master te vinden. Neem dat aan als eerste uitdaging voor eigen onderzoek. Laat je niks wijsmaken, ook niet over zogenaamde selectie-eisen die (pssst… geheimpje!) die vaak in de praktijk veel zachter zijn dan ze gepresenteerd worden.

Kom uit de bubble van je studentenleven. Of voor hbo’ers die al werkervaring hebben: zet je aanstaande docenten niet bij voorbaat op een voetstuk. Probeer te achterhalen wat je beoogde opleiding je werkelijk te bieden heeft, en of je daar echt wijzer van wordt. En gebruik de Keuzegids bij die zoektocht als bondgenoot. Gebruik ook onze online mastervergelijker. Een inlogcode voor die tool vind je achterin dit boek.

 

Frank Steenkamp
Hoofdredacteur

Keuzegids Masters 2017 | www.keuzegids.org