Keuzegids Masters 2018 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Recht & Bestuur

Je bent er als bachelor waarschijnlijk aan gewend: de rechtenopleidingen zijn gigantisch. Sommige algemene rechtenmasters doen dat nog eens dunnetjes over. Maar je kunt ook voor een opleiding kiezen met een specifieker thema en minder studenten. Hetzelfde geldt overigens voor de masters in politicologie en bestuurskunde, waar je soms te maken hebt met bijna 300 medestudenten, en soms deel uitmaakt van een groepje van rond de 20.

Rechten

Ben je geïnteresseerd geraakt in civiel recht, strafrecht of staats- en bestuursrecht, dan kun je vrij makkelijk doorstromen naar de algemene rechtenmaster en kiezen voor jouw favoriete rechtsgebied. Maar de universiteiten bieden ook veel thematische masters aan, waarbij je je specialiseert in specifieke onderdelen. In het internationaal recht is je keuze minstens zo groot, met terugkerende thema’s als internationale organisaties, marktregulering en mensenrechten. Het best betaald worden nog steeds de fiscaal juristen.

Politicologie, bestuurskunde en criminologie

De masters in bestuurskunde en politicologie houden zich bezig met bestuur en beleid. Je krijgt te maken met vragen over bijvoorbeeld veiligheid, economie, recht en milieu. Bij internationale betrekkingen doe je hetzelfde over de grenzen, maar pas op: het is moeilijker om daar goed betaald werk te vinden. Dat geldt ook een beetje voor criminologie: een razend interessant vak, maar minder goud omrande banen.

De vakgebieden

Keuzegids Masters 2018 | www.keuzegids.org