Keuzegids Masters 2018 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Gedrag & Maatschappij

Je kunt masters volgen in sociologie of psychologie, maar geluiden uit die vakgebieden klinken ook nadrukkelijk door in de andere studies uit dit hoofdstuk. Zo is multiculturalisme een veelvoorkomende specialisatie bij culturele antropologie, maar zonder sociologische kennis ben je nergens. Deze dwarsverbanden maken dat je soms ook met een andere opleiding dan alleen de gelijknamige bachelor toelaatbaar bent. Des te groter zijn je keuzeopties.

Universitair

De meeste masters in dit hoofdstuk zijn op universitair niveau. Je gaat in op de theorieën binnen het vakgebied, bijvoorbeeld over bepaalde structuren binnen een samenleving of het gedrag van mensen in een werksituatie. Daarnaast doe je sociaalwetenschappelijk onderzoek en leer je alles over de methoden en technieken die daarbij komen kijken. Verwante masters over gedrag en maatschappij vind je in de hoofdstukken Onderwijs en Opvoeding en Recht en Bestuur. Denk ook aan bedrijfskunde, of gezondheidswetenschappen.

Voor professionals

De hbo-masters zijn gericht op professionals die al een tijdje aan het werk zijn in het sociale werkveld, bijvoorbeeld in de jeugdzorg of als personeelswerker. Flink wat hbo-aanbod vind je ook in het vakgebied human resource management. De hbo-masters zijn bijna altijd praktische deeltijdprogramma’s die je naast je werk kunt doen, om zo aanvullende kennis of vaardigheden op te doen.

De vakgebieden

Keuzegids Masters 2018 | www.keuzegids.org