Keuzegids Masters 2018 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Exact & Informatica

Als je een bètavak studeert en op zoek bent naar een bijpassende master, kun je in dit hoofdstuk je hart ­ophalen. Mogelijkheden te over: van wiskunde tot sterrenkunde en van computer science tot chemische technologie. En ook de arbeidsmarkt ziet er voor de masters in dit hoofdstuk goed uit. Laat je niet afschrikken door het ‘moeilijk en zwaar’-imago van deze opleidingen, want vooralsnog valt dat volgens de studenten best mee. Bovendien zijn er inmiddels veel meer studies dan alleen de traditionele wis- en natuurkundige opleidingen, waar je ook met een niet-bèta profiel terecht kunt.

Klein en fijn

De meeste bèta-studies kennen kleine studentenaantallen. Maar lang niet overal is het zo kleinschalig. Door de ontwikkeling van bredere masters, die niet zo traditioneel bèta zijn, worden steeds meer studenten ­enthousiast ­gemaakt voor opleidingen in deze richting. Bij wiskunde kun je bijvoorbeeld overstappen naar financiële of toe­gepaste wiskunde, en bij informatiekunde naar allerlei economische en management­programma’s. Sowieso is vanuit een exact vak de switch naar bèta-en-beleidachtige masters nog steeds mogelijk.

Maar harde wetenschap blijft ook een optie. De echt exacte types kunnen kiezen voor wiskunde, natuurkunde en scheikunde, waar een gelijknamige bachelor vaak wel een vereiste is. En ook informatica is niet voor twijfelende bèta’s. Clichés blijken trouwens te kloppen: het merendeel van de bètastudenten is man. De meeste vrouwen vind je bij de zachtere bètawetenschappen, bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie en informatiekunde.

De vakgebieden

Keuzegids Masters 2018 | www.keuzegids.org