Keuzegids Masters 2018 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Voorwoord

Kwaliteit eerst!

Eigen studenten eerst! Als het aan de PVV ligt, krijgen Nederlandse studenten voorrang, en moeten buitenlandse studenten Nederlands leren. Maar de meeste partijen hebben de internationalisering in het hoger onderwijs al helemaal omarmd. We kunnen natuurlijk profiteren van buitenlandse brain gain. Mits de onderwijskwaliteit overeind blijft.

Misschien heb je je bachelor nog in het Nederlands gevolgd. Maar in de masterfase ontkom je bijna niet meer aan de internationale trend. Zestig procent van de opleidingen is in het Engels, bovendien komt een kwart van de hbo en wo-masterstudenten uit het buitenland. En trouwens, zelf heb je vast ook wel eens een ‘buitenlandervaring’ gehad.

Maar hoe zorgen universiteiten ervoor dat iedereen zich welkom voelt? Het zit ‘m vaak in de kleine dingen: denk bijvoorbeeld aan de Chinese student die eiste dat er op de Leidse universiteit een magnetron zou komen waar hij zijn lunch in kon opwarmen. En hoe zit het met de Nederlandse studenten: krijgen zij genoeg kansen om tijdens hun studie naar het buitenland te gaan? De Keuzegids kijkt naar kwaliteit. Hier lees je welke instellingen en opleidingen er volgens de studenten in slagen om internationalisering echt meerwaarde te geven.

Natuurlijk toont de Keuzegids ook weer welke masters in het algemeen de beste onderwijskwaliteit bieden. Bij de kunstopleidingen zijn ze gewend aan studenten uit alle windstreken, maar de verschillen in studenttevredenheid tussen sommige opleidingen zijn erg groot. Wageningen daarentegen, doet het in veel vakgebieden weer erg goed in onze vergelijking. En laat dat nu net de universiteit zijn met een groot aantal internationale studenten. Zo zie je maar: internationalisering en kwaliteit hoeven elkaar niet te bijten.

Frank Steenkamp,
Hoofdredacteur

Keuzegids Masters 2018 | www.keuzegids.org