Keuzegids Masters 2018 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Internationalisering

Going global

Als je de websites van de opleidingen moet geloven heeft bijna elke master wel een internationale component: een flitsende Engelse opleidingsnaam, banden met buitenlandse universiteiten of ‘een stage in het buitenland wordt sterk aangeraden’. Hoe de huidige studenten oordelen over de internationalisering lees je in dit artikel.

Internationalisering in Nederland

Het aantal internationale studenten in Nederland neemt al jaren toe, stelt Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs. En het lijkt erop dat hoe ‘hoger’ je komt in het onderwijs, hoe internationaler je omgeving is. Bij een universitaire bachelor komt ongeveer vijftien procent van de studenten van over de grens. Bij de masters (universiteit en hbo samen) is dit toegenomen tot meer dan een kwart (27,9%). Die stijgende lijn zet door bij promotieonderzoek, waar vier op de negen PhD-kandidaten uit het buitenland komt.

Hoeveel van je medestudenten internationaal is, heeft sterk te maken met je vakgebied. Bij bouwkunde en economie- en business-opleidingen is dit één op de drie en bij de landbouwopleidingen in Wageningen zelfs de helft. Aan de andere kant is het percentage buitenlandse geneeskundestudenten zeer laag. De kunstsector blijkt ook grenzeloos: in het hbo zie je de meeste internationale studenten bij de verschillende kunstdisciplines. De internationals komen uit alle hoeken van de wereld. Veel voorkomende landen zijn China, Italië, Griekenland, Spanje, Indonesië, India en de Verenigde Staten.

Een groter percentage internationale studenten vraagt natuurlijk om meer Engelstalig onderwijs. Op dit moment wordt ongeveer zestig procent van de Nederlandse masteropleidingen volledig in het Engels gegeven (tegenover 21 procent in de bachelor). In de politiek zijn ze wat tegenstrijdig over Engelstaligheid. Aan de ene kant staat er in het regeerakkoord dat the international classroom wordt toegejuicht, maar aan de andere kant mag de voertaal van een opleiding alleen Engels zijn wanneer dit ‘toegevoegde waarde’ heeft. Op zich begrijpelijk – een matige beheersing van het Engels van docenten en studenten kan de doorgrondelijkheid van de stof en het niveau van de discussies in werkgroepen flink omlaag trekken.

Dit jaar hebben studenten voor het eerst hun mening gegeven over de mate waarin zij hun instelling internationaal georiënteerd vinden. Word je gestimuleerd naar het buitenland te gaan, en is dit praktisch haalbaar zonder grote studievertraging op te lopen? Ook werd er gevraagd of er bij de opleiding kennis is van andere culturen.

Bij de hbo-masters waren vooral de studenten van de verschillende kunstopleidingen erg te spreken over de internationalisering. Bijvoorbeeld bij fine art and design van Zuyd in Maastricht en autonome beeldende kunst van Artez vonden de studenten de internationalisering perfect geregeld. De lerarenmasters van verschillende instellingen zijn juist niet zo internationaal georiënteerd.

Bij drie kleine hogescholen, NHTV, het gereformeerde Driestar en landbouwhogeschool VHL, is er veel aandacht voor internationalisering. Bij de Marnix academie, die samenwerkt met een aantal christelijke hogescholen, de HU en NHL stond internationalisering duidelijk lager op de agenda, zie tabel 1.

De universitaire masters met een internationale insteek, doen het – niet verrassend – het beste op internationalisering. Zo zijn studenten European studies in Groningen en development studies in Utrecht sterk internationaal georiënteerd. Bij forensische criminologie in Leiden en onderwijskunde wordt een buitenlandervaring nauwelijks gestimuleerd of mogelijk gemaakt.

Voor de vele internationale studenten van de landbouwopleidingen in Wageningen is het fijn dat deze universiteit het hoogste scoort op internationalisering. Ook in Maastricht vind je veel studenten van over de grens en worden de Nederlandse studenten gestimuleerd een buitenlandervaring op te doen. Ook de techneuten in Eindhoven zijn hier tevreden over. Bij beide Amsterdamse universiteiten en in Leiden vinden de studenten dat de internationalisering beter kan, zie tabel 2.

Dutchies abroad

Een semester in het buitenland wordt naast een bestuursjaar bij een studentenvereniging en een stage wel genoemd als één van de drie succesformules om je cv mee op te bouwen tijdens je studie. Steeds meer studenten wagen zich dan ook voor korte of langere tijd over de grens. Populaire bestemmingen zijn onze buurlanden, Spanje en de Verenigde Staten.

Zo’n reis is alleen niet gratis en in de meeste gevallen heb je tijdens de uitwisseling geen bijbaan. In veel landen betaal je daarnaast een torenhoog collegegeld en in grote steden als Parijs, Londen en New York zijn de huurprijzen ook flink. Als je binnen Europa op uitwisseling gaat, kun je in veel gevallen gebruikmaken van het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Hiermee blijf je ingeschreven bij je eigen universiteit, betaal je het Nederlandse collegegeld en krijg je een maandelijkse toelage. Je kunt een Erasmus-beurs aanvragen bij­ je universiteit. Ook bestaan er veel andere beurzen die voor je staan samengevat op www.beursopener.nl. Veel andere nuttige info over de kosten van een ­uitwisseling vind je op www.studie-kosten.nl en www.nuffic.nl.

TIP

Vergeet niet om je studenten-OV tijdelijk stop te zetten. In plaats van gratis reizen, krijg je dan een vast bedrag per maand gestort tijdens je buitenlandverblijf.

Keuzegids Masters 2018 | www.keuzegids.org