Keuzegids Masters 2019 | www.keuzegids.org

Hbo/wo Psychologie

In dit artikel worden de volgende masters besproken:

  • Psychologie
  • Psychologie & gezondheid
  • Researchmasters psychologie
  • Neuroscience
  • Researchmasters neuroscience
Meer

Psychologie is een breed vakgebied. Het gedrag van criminelen raakt aan rechten, voorkeuren van consumenten aan economie en de keuzes van de sollicitatiecommissie aan HRM. Een keur aan masters biedt inzicht in al deze – en vele andere – aspecten van de psychologie. 

De opleidingen

De brede psychologiemasters

Voor een master algemene psychologie kun je terecht bij tien reguliere universiteiten en de Open Universiteit. Naast talloze masterspecialisaties kun je vaak ook voor specifiekere programma’s kiezen. Zo kun je in Utrecht en Maastricht neurowetenschap als track kiezen, of een gespecialiseerde master neuroscience gaan doen. Gezondheidszorgpsychologie is aan de UvA een apart programma, maar in Nijmegen een track.

Verder slaan veel universiteiten bruggen naar andere vakgebieden die ze in huis hebben: forensische psychologie ligt tegen rechten aan, marketing en consumentengedrag sluit aan bij economie. De Universiteit Twente brengt nadrukkelijk technologie en psychologie bij elkaar.

Arbeids- en organisatiepsychologie is een van de meest voorkomende specialisaties. Ook voor cognitieve, klinische en neuropsychologische tracks kun je vrijwel overal terecht. Dat geldt ook voor ontwikkelingspsychologie, waarbij je de levensloop van geboorte tot oude dag bestudeert. Vaak is een onderzoeksstage mogelijk of verplicht. Groningen biedt de mogelijkheid een jaar extra te studeren aan een Duitse of Russische universiteit. Je behaalt twee diploma’s. Kijk op onze website voor de mastervergelijker, een handige tool om volledig inzicht te krijgen in het enorme aanbod.

Psychologie & gezondheid

Veel psychologen komen terecht in de geestelijke gezondheidszorg en dat zie je terug in het opleidingsaanbod in deze hoek. De focus ligt bij deze masters op een van de klinische gebieden: ontwikkelingspsychologie, kinder- en jeugdpsychologie, neuropsychologie, forensische psychologie of een algemene variant. Je verdiept je in de oorzaken van psychische problemen en leert hoe je een diagnose kunt stellen en een interventie kunt bewerkstelligen.

Researchmasters psychologie

Heb je echt wetenschappelijke ambities, dan is er een flink aantal researchmasters in de psychologie. Het is de ideale opstap naar een promotieplaats. De masters zijn meestal vrij breed van opzet, maar de titels geven vaak al aan waar de accenten liggen. Methoden en technieken van onderzoek en statistiek nemen een centrale plaats in bij deze masters. Naast een stage en/of uitgebreid onderzoek werk je aan een stevige scriptie.

Neuroscience

Utrecht biedt een eenjarige master aan op het gebied van neurowetenschappen. Verder is er nog een aantal tweejarige researchmasters aan deze harde kant van psychologie, die kijkt naar de bouw van de hersenen en de processen die zich erin afspelen. Je bestudeert de werking van neurotransmitters, meet hormoonniveaus en analyseert scans van gezonde én door ziekte of ongeluk beschadigde hersenen. Onder je studiegenoten vind je ook biologen en geneeskundestudenten.

Arbeidsmarkt

Bij psychologen denken we vaak aan behandelaars van psychische problemen; inderdaad zijn er veel mensen die een diagnostische aantekening halen of verder studeren om GZ-psycholoog te worden. Maar er is ook werk in de personeelswerving, de marketing, als onderzoeker, beleidsmedewerker of adviseur. Hoewel relatief veel afgestudeerden op academisch niveau werken, kost een baan vinden tijd en moeite en werk je vaak parttime. Mede daardoor verdien je wat minder dan de gemiddelde academicus. De prognoses voor de komende jaren zijn wel gunstig.

Toelating

Binnenkomen bij de masters is vaak het makkelijkst als je bij dezelfde instelling de bachelor hebt gedaan. Stap je over naar elders, dan beoordeelt meestal een commissie je geschiktheid. Ook moet je in de bachelor al bepaalde vakken gevolgd hebben. Sommige tracks hebben maar een beperkt aantal plaatsen. Voor hbo-studenten is het vaak mogelijk via een schakelprogramma van een jaar aan een wo-master te beginnen. De NCOI-opleiding toegepaste psychologie staat open voor hbo- en wo-gediplomeerden, maar vereist wel enkele jaren werkervaring en is fors aan de prijs. Alle researchmasters zijn selectief. Hier moet je meestal minstens een 7,5 gemiddeld staan.

Kwaliteit

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst HBO | WO Psychologie
Feiten Studentenoordelen Experts
Instroom
% Internationale studenten
Opleidingsvorm
Voertaal
Programma
Toetsing
Docenten
Wetenschappelijke vorming
Praktijkgerichtheid
Studeerbaarheid
Begeleiding
Faciliteiten
Ambitie
Toetsing en eindniveau
TOTAALSCORE
OORDEEL
Psychologie
Maastricht UM Human Decision Science 34 58 vt En + + o + o o + ++ o o 72
Open Universiteit Psychology 176 dt Ne o o o + o + o o + o+ 67
Enschede UT Psychology 81 45 vt Ne/En o o o o o o o + o o 62
Maastricht UM Psychology 289 69 vt En o - o o - o o ++ o o 60
Leiden UL Statistical Science 43 48 vt En + o - o + - o - o o 58

Voor toelichting en bronnen zie de icoontjes bovenaan deze tabel, de leeswijzer, de verantwoording, of de methodiek

De symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort t.o.v. het landelijk gemiddelde. - - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep. (o- en o+ = zie uitleg bij kolomtitel)
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De topopleidingen met 75 punten of meer krijgen een medaille. 

Er zijn maar liefst vijvendertig verschillende masters psychologie. Bij elk type masters zijn wel opleidingen met behoorlijk tevreden studenten. Opvallend is dat er bij geen van de programma’s echt heel ontevreden studenten zijn.

Wel kan de begeleiding op veel plekken wat beter. De studenten vinden het jammer dat de docenten moeilijk bereikbaar zijn en weinig tijd hebben voor het geven van feedback.

Ook de studeerbaarheid is bijna overal een terugkerend punt voor verbetering. De studenten vinden dat de studielast niet goed verspreid is over het jaar, waardoor deadlines lastig te halen zijn. Bij psychologie & geestelijke gezondheid van Tilburg speelt dit het meeste.

In Nijmegen vinden de studenten het programma praktijkgericht, maar weinig theoretisch. Ook de experts maken zich daar zorgen over.

De algemene masters psychologie ontlopen elkaar weinig. Bijna alle masters scoren op of ietsje onder het gemiddelde. Ze hebben geen sterke klachten, maar vinden dat het toetsen van vaardigheden beter kan. De Maastrichtse master human decision science scoort als enige flink hoger. Hier vinden de studenten de toetsing juist goed gebalanceerd en prima aansluiten op de lesstof.

De studenten van zowel de meeste researchmasters pcychologie als neuroscience zijn uit­gesproken positief. Studenten kiezen deze masters voor de focus op wetenschappelijk onderzoek en ze worden niet teleurgesteld. Ze oefenen veel met verschillende statistische onderzoeksmethoden- en technieken en leren hoe ze wetenschappelijke publicaties kritisch tegen het licht kunnen houden. Ook over het lesprogramma zijn ze enthousiast. Ze vinden de lesstof uitdagend en precies op niveau. De researchmasters social & health psychology van Utrecht en clinical & ­developmental psychopathology aan de VU blijven als enige wat achter. Hier missen de studenten de link met de praktijk. Ze zouden graag meer in aanraking willen komen met mensen uit het werkveld. De studenten van de UvA­-researchmaster zijn erg ontevreden.

Ons advies

Bijna elke master in dit hoofdstuk is in orde en biedt gedegen kwaliteit. Als je een researchmaster wel ziet zitten zijn methodology & statistics in Utrecht en de researchmasters neuro in Groningen of Maastricht echte aanraders. Ga je liever voor een eenjarige master, dan biedt Maastricht ook een prima master human decision science.

Keuzegids Masters 2019 | www.keuzegids.org