Keuzegids Masters 2019 | www.keuzegids.org

Voorwoord

Grenzeloos

Wat zijn er toch veel buitenlandse studenten in de masteropleidingen! En het worden er steeds meer. Maar maakt het voor jou iets uit? Moet je er rekening mee houden als je een master gaat kiezen?

Er komen zo veel buitenlandse studenten naar Nederland dat ze soms zelfs in tenten moeten slapen omdat ze nog geen kamer kunnen vinden. Lang niet iedereen is blij met hun komst. In kranten en talkshows fulmineren critici dat deze vloedgolf van buitenlanders een bedreiging vormt voor ons hoger onderwijs.

Maar je hoort ook weleens het omgekeerde: Nederland moet juist blij zijn met de toestroom van buitenlands talent. Het onderwijs zou er beter van worden.

Wij wilden het weleens weten. Zijn buitenlandse studenten nou goed of slecht voor het onderwijs? Wordt een opleiding er sterker van of kun je maar beter voor een ‘Nederlandse’ master kiezen?

Onze conclusie: buitenlandse studenten zijn net mensen. Hun komst heeft – voor zover wij kunnen zien – weinig effect. De studenten klagen of juichen even hard, of er nu veel of weinig buitenlanders op de campus rondlopen.

Hier en daar zie je zelfs dat de waardering voor de opleiding een klein beetje stijgt dankzij de komst van de buitenlanders. Zij lijken bijvoorbeeld sneller onder de indruk van de mooie faciliteiten die we hier in Nederland hebben.

Maar verder heeft de internationalisering spectaculair weinig effect. In je masterstudie maakt het maar weinig uit of je met Duitsers, Chinezen of Nederlanders in de collegezaal zit. Tenminste, voor de kwaliteit van het onderwijs. Docenten gaan in het Engels ook niet slechter lesgeven, als je de studenten mag geloven. Het oordeel over de ‘didactische kwaliteiten’ hangt niet samen met het percentage buitenlandse studenten in de zaal.

Ja, grote opleidingen hebben het vaak moeilijker dan kleine. Dat wel. Docenten hebben het druk, de collegezaal zit bomvol, enzovoorts… Maar dat heeft niets te maken met de nationaliteit van al die studenten.

Dus doe wat je wilt. Kies met verstand, kies met je hart, maar laat je niet afschrikken door internationale studenten.

 

Bas Belleman,
Hoofdredacteur

Keuzegids Masters 2019 | www.keuzegids.org