Keuzegids Masters 2019 | www.keuzegids.org

Internationalisering

Going global

Zo ongeveer alle opleidingen doen wel iets aan ‘internationalisering’, maar in de collegebanken merk je echt het verschil: bij de ene master zijn er veel buitenlandse studenten, bij de andere weinig.

Ze komen hierheen…

Er komen steeds meer buitenlandse studenten naar Nederland. Dat wekt weleens zorgen: als zo veel opleidingen Engelstalig worden, leren Nederlandse jongeren dan nog wel hoe ze zich zorgvuldig moeten uitdrukken in hun moedertaal? Of spreken ze straks allemaal een soort academisch steenkolenengels?

Die discussie gaat goeddeels over de hoofden van studenten heen. Vraag je studenten naar hun mening over een opleiding, dan zie je nauwelijks verschil tussen opleidingen met veel of weinig buitenlandse studenten. Ja, de internationalisering krijgt hogere waardering, maar dat is logisch. Verder vinden studenten het Engels van docenten beter naarmate er meer buitenlandse studenten in de collegebanken zitten. Ook dat is niet zo gek. Misschien komen die docenten vaker uit het buitenland of hebben ze gewoon meer interesse in internationale kwesties.

Wie de details van ons onderzoek wil zien, kan op onze website kijken. Voor nu is het genoeg om te onthouden dat de nationaliteit van studenten weinig zegt over de kwaliteit van masteropleidingen. We weten alleen dat massale opleidingen meer kritiek krijgen, dus een grote toestroom van buitenlandse studenten kan dáár wel invloed op hebben.

Meer dan de helft van de wo-masterstudenten (25 op de 45 duizend) komt uit het buitenland, waarvan veel ook al de bachelor hier hebben gevolgd. Er komen vooral veel Duitse studenten, maar ook redelijk veel Chinezen, Grieken en Italianen.

Hoeveel van je medestudenten internationaal zijn, heeft sterk te maken met je vakgebied. Kunstopleidingen trekken veel buitenlandse studenten, net als economische en technische opleidingen. Geneeskunde, Nederlands recht en pedagogische opleidingen zitten aan de andere kant van het spectrum. Maar het kan per opleiding verschillen.

...maar jij kunt ook weg

Een semester in het buitenland wordt – naast een bestuursjaar bij een studentenvereniging en een stage – wel genoemd als één van de drie succesformules om je cv mee op te bouwen tijdens je studie. Steeds meer studenten wagen zich dan ook voor korte of langere tijd over de grens. Populaire bestemmingen zijn onze buurlanden, Spanje en de Verenigde Staten.

Zo’n reis is alleen niet gratis. In veel landen betaal je een torenhoog collegegeld en in grote steden als Parijs, Londen en New York zijn de huurprijzen ook flink. Als je binnen Europa op uitwisseling gaat, kun je in veel gevallen gebruikmaken van het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Hiermee blijf je ingeschreven bij je eigen universiteit, betaal je het Nederlandse collegegeld en krijg je een maandelijkse toelage. Je kunt een Erasmus-beurs aanvragen bij je universiteit. Ook bestaan er veel andere beurzen die voor je staan samengevat op www.beursopener.nl. Veel andere nuttige info over de kosten van een uitwisseling vind je op www.wilweg.nl.

Vergeet niet om je studenten-OV tijdelijk stop te zetten. In plaats van gratis reizen, krijg je dan een vast bedrag per maand gestort tijdens je buitenlandverblijf.

Buitenlands of internationaal?

Er is een verschil tussen ‘buitenlandse’ studenten en ‘internationale’ studenten. Stel dat een Nederlands kind in België of Duitsland naar school gaat en hierheen komt voor zijn studie, dan telt hij als een internationale student. Omgekeerd zijn er bijvoorbeeld Duitse of Belgische kinderen die hier naar school zijn gegaan en hier ook blijven studeren. Wat er ook in hun paspoort staat, zij tellen níet als internationale studenten.

Keuzegids Masters 2019 | www.keuzegids.org