Keuzegids Mbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Mbo Sport & Bewegen

Lenig en snel

Misschien vind je het niks om de hele dag in de schoolbanken te zitten, om vervolgens achter een bureau terecht te komen. Er zijn ook opleidingen waarbij je de kans krijgt lekker te bewegen. Het schoolvoorbeeld is natuurlijk de sportopleiding, op het mbo ook wel CIOS genoemd. Daar mag je zelf veel sporten, maar uiteindelijk doe je het voor andere mensen. Je brengt bijvoorbeeld ouderen in beweging, of je probeert gehandicapten te activeren met sportieve activiteiten. Omdat je veel met mensen werkt, moet je ook goede sociale vaardigheden hebben. 

Na je diploma

Werken als sport- en bewegingscoördinator kan met een mbo-diploma. Maar veel afgestudeerden vinden dat ze nog niet klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Meer dan de helft studeert verder op het hbo. Daar kun je bijvoorbeeld de academie voor lichamelijk opvoeding (alo) doen. De mensen die toch meteen aan de slag willen, komen vaak in een deeltijdbaan terecht. Het uurloon is best fors, maar met een parttime baan ligt je maandsalaris nog niet heel hoog.

De opleidingen

Tijdens je sportopleiding leg je op alle niveaus eerst een goede basis. Je leert de regels en technieken van verschillende sporten, want je moet natuurlijk zelf van alle markten thuis zijn. Je leert ook veel over het menselijk lichaam, omdat je straks mensen moet helpen met het verbeteren van hun conditie of het opbouwen van spierweefsel. En de mensen die jouw lessen volgen mogen natuurlijk geen blessures oplopen. Na je opleiding tot sport- en bewegingsbegeleider (niveau 2) kun je direct aan de slag in sportcentra, zwembaden of vakantieparken.

Bij de opleiding tot sport- en bewegingsleider (niveau 3) leer je daarnaast hoe je activiteiten ontwikkelt en kan aanbieden aan anderen. Die programma’s moet je aanpassen op je doelgroep, die varieert van jong tot oud en van beginner tot gevorderde. Je voert je lessen, trainingen of activiteiten zelfstandig uit. Word je sport- en bewegingscoördinator (niveau 4), dan wordt er nog meer zelfstandigheid van je verwacht. Je moet zelf programma’s en activiteiten kunnen ontwikkelen. Daarnaast krijg je vakken als ondernemen, adviseren en marketing. Ook komen psychische en sociale aspecten van sport aan bod: sport is een middel om mensen bij elkaar te brengen en mensen voelen zich vaak goed als ze bewegen. Je kunt je met deze opleiding specialiseren als bewegingsagoog, BOS-medewerker, operationeel sport- en bewegingsmanager of trainer/coach.

Toelatingstest

Om de opleiding sport & bewegen te volgen, hoef je geen toptalent te zijn, maar je moet wel een beetje aanleg voor verschillende sporten hebben. Daarom moet je meestal een toelatingstest en medische keuring doen. Daarna moet er vaak nog geloot worden, omdat heel veel scholieren de opleiding willen doen.

De beste scholen

Bekijk volledige afbeelding

Waar kan je deze opleidingen volgen?    |    Kwaliteitszegel    |    Legenda

Jij gaat voor een actieve sportopleiding, maar waar ga je die opleiding volgen? De tabel helpt je die keus te maken. We hebben voor je samengevat wat opvalt aan de oordelen die beschikbaar zijn:

  • De beste sportopleidingen vind je in het noorden en zuiden. Bij het Alfa College in Groningen en Assen, en het CIOS Goes/Breda (Scalda en ROC West-Brabant), worden vooral de docenten op de sportopleiding geprezen. Verder geven de leerlingen geen punten van kritiek. Wel blijkt uit de cijfers dat in Goes/Breda niet iedereen zijn diploma haalt binnen de tijd die ervoor staat.
  • Dat laatste is sowieso opvallend bij de sportopleidingen. Alleen bij het Regio College halen veel leerlingen op tijd hun diploma, maar uitgerekend die school staat onder aan de lijst. Vijf scholen halen het mbo-gemiddelde op dit punt, maar bij de rest van de scholen krijgen veel leerlingen het niet voor elkaar om hun diploma binnen de tijd te halen.
  • ROC Leiden is door de onderwijsinspectie op de vingers getikt. De opleiding sport- en bewegingscoördinator heeft onvoldoende examenkwaliteit.

Kijk ook eens bij:

Ons advies

De meeste sportopleidingen zijn gewoon van goede kwaliteit. Op een paar kritiekpuntjes na hebben de leerlingen erg weinig te klagen. De leerlingen aan het ROC Leiden, ID College, Zadkine en Regio College zijn niet enthousiast, en de onderwijsinspectie ziet ook problemen bij ROC Leiden. Voor de rest kun je moeilijk een verkeerde keus maken.
Keuzegids Mbo 2015 Online | www.keuzegids.org