Keuzegids Mbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Inleiding

Veiligheid & Defensie

Iedereen wil zich veilig voelen. Op straat, in het winkelcentrum, op school, tijdens het stappen, maar ook thuis. Het is een geruststellend idee dat er altijd mensen zijn die een oogje in het zeil houden. En dat zijn niet alleen politieagenten, maar ook andere soorten beveiligers.

Particuliere beveiligers bewaken vooral individuele personen. Politici zeggen bijvoorbeeld wel eens iets waar anderen niet zo blij mee zijn. Om dan nog veilig over straat te kunnen, hebben ze bodyguards nodig.

Ook voor de ‘openbare ruimte’ zijn er beveiligers of toezichthouders nodig. Zij lopen beveiligings­rondes in bijvoorbeeld winkelcentra, en houden het publiek in de gaten bij voetbalwedstrijden. Soms mogen ze ook echt ingrijpen als ergens een misdaad wordt gepleegd. In het artikel over de publike beveiliging vind je trouwens ook wat extra info over politie en brandweer.

De veiligheid van het land moet ook bewaakt worden, en dat doet het leger. Wil je daar aan meewerken, dan bereiden de opleidingen in veiligheid en vakmanschap (VeVa) je goed voor.

Artikelen

Keuzegids Mbo 2015 Online | www.keuzegids.org