Keuzegids Mbo 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Voorwoord

n goed gesprek aan de keukentafel

Een boek waarin je opleidingen kan zoeken en vergelijken: is dat niet ouderwets? Regelmatig krijgen we die vraag. Logisch, want zoeken en vergelijken doen we toch met laptop, tablet of smartphone? Jazeker, dat kan. Daarom is er ook van de Keuzegids een online versie, gebruikt door steeds meer ­scholen en instellingen. Maar verrassend genoeg groeit ook de interesse voor dit boek nog steeds. Daar zijn we trots op. En tegelijk gaan we door met het uitbreiden van onze online-informatie.

Het is wel eens aardig om stil te staan bij hoe de Keuzegids gebruikt wordt. In mei 2014 hebben we daarover aan honderden lezers een aantal vragen gesteld. En wat blijkt? De gids belandt bij heel verschillende soorten gebruikers: van decanen in het vmbo tot voorlichters van mbo-scholen en van beroepskeuzeadviseurs tot ­vaders en moeders die het beste voor hun kind willen.

De kopers van de gids zijn dus gemiddeld een stuk ouder dan de 16-jarige studiekiezer zelf. Dat is alvast één verklaring waarom de gedrukte gids minstens even populair blijft als de online versie.

Maar dat is niet het enige. Het gaat er ook om hoe dat maken van die lastige keus voor een opleiding in de praktijk verloopt. Dat is niet iets van even een whatsappje sturen of op je tijdlijn kijken waar anderen heen gaan. Het is eerder een proces van vele maanden: er wordt eens hier gesnuffeld en daar gekeken. En dat kan op allerlei manieren. Een van die manieren is het “gesprek aan de keukentafel”.

Voor dat gesprek biedt een boek een prettig houvast. Dat geldt voor ouders, maar ook voor veel beroeps­keuzeadviseurs. Logisch, want honderden van die adviseurs hebben zelf kinderen gehad die een opleiding moesten kiezen en zijn zich toen in de materie gaan verdiepen. Het woud van opleidingen, de ondoorzichtige informatie én de puber die met vele vragen worstelt. De keukentafel bood dan vaak uitkomst.

We zijn er trots op dat veel adviseurs de Keuzegids hebben ontdekt. En zo lang ze de gids als boek willen vasthouden, er post-its tussen stoppen of het even aan een scholier willen meegeven, blijft onze Brabantse drukker voor ons deze mooie boekjes maken.

Maar voor wie toch liever klikt en op trefwoord zoekt: het kan ook allemaal met de laptop of tablet! Op scholen wordt de Keuzegids Online al meer gebruikt dan de boeken. Want met dertig leerlingen tegelijk zoeken in je campusversie, dat werkt toch handiger dan met een stapel boeken.

Ook de boekgebruiker loodsen we met kleine stapjes meer naar onze website. Vanaf januari 2015 bieden we een locatiecheck, waarin we het opleidingsaanbod van mbo-scholen in meer detail en makkelijker doorzoekbaar laten zien dan ooit op papier zou kunnen. We hopen dat het een hit wordt.

Frank Steenkamp
Hoofdredacteur

Keuzegids Mbo 2015 Online | www.keuzegids.org