Keuzegids Mbo 2018 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Voorwoord

Zeven jaar gratis trein en bus!

Aan het leven van een mbo-student zitten verrassend leuke kanten. Heel wat scholieren weten dat niet. Daarom verklappen we hier één van die voordelen: de OV-studentenkaart. Daarmee kan je de hele week gratis naar school. En wie houdt je tegen als je een avondje bij vrienden of familie langs wilt. Het kost niks, zo lang je maar zorgt dat je binnen tien jaar je mbo-diploma haalt.

In het hbo en op de universiteit hebben studenten al een kwart eeuw hun OV-kaart. In het mbo heeft het langer geduurd. Tot vorig jaar kregen mbo-studenten de kaart ook pas vanaf hun achttiende, maar sinds januari 2017 kunnen ook 16- en 17-jarigen er een krijgen. Iedereen die een voltijd mbo-opleiding volgt, kan nu het “Studenten­reisproduct” krijgen. Daarmee kan je als student flink je vleugels uitslaan.

Met die kaart kan je de hele week gratis mee met trein, bus, tram of metro. En in het weekend kan je met veertig procent korting reizen. Het omgekeerde kan trouwens ook: als je op kamers gaat wonen, kan je dan in het weekend gratis op en neer naar huis – of naar feestjes van vrienden. Maar de meeste mbo-studenten wonen nog thuis en kiezen dus voor de weekkaart.

Maar wat kost dat dan? Nou, in heel veel gevallen kost die kaart je helemaal niks:

  • Doe je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2? Dan is de kaart gratis zo lang je opleiding duurt.
  • Voor studenten op niveau 3 of 4 is de kaart een lening. Je kunt hem maximaal zeven jaar lang krijgen. En haal je binnen tien jaar je diploma, dan wordt die lening kwijtgescholden. Ook dan heb je dus jaren gratis gereisd.
  • Wie geen mbo-opleiding afrondt, moet achteraf wel betalen. Het gaat dan om ruim duizend euro per jaar; dat is nog altijd veel goedkoper dan een gewoon OV-abonnement.

Met die OV-kaart kan je letterlijk alle kanten op. En omdat het ding in het mbo nog zo nieuw is, blijken veel vmbo- of havoleerlingen daar nog helemaal niet bij stil te staan. Daarom leggen we één belangrijk voordeel van die kaart nog maar eens uit.

Ben je op zoek naar de opleiding die het beste bij jou past? Kijk dan niet alleen bij het ROC bij jou om de hoek! Want met die OV-kaart kan je ook een half uur verderop gaan studeren. Het kost je niks – alleen wat extra tijd. Kijk dus verder dan fietsafstand. En gebruik deze Keuzegids om te bedenken bij welke open dagen je langs wilt.

Succes!

Frank Steenkamp
Hoofdredacteur

Keuzegids Mbo 2018 | www.keuzegids.org