Keuzegids Mbo 2018 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Mbo Procestechniek

Alles loopt op rolletjes

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Industrieel onderhoud
  • IndustriŽle processen
  • Operationele Techniek
  • Procestechniek

In fabrieken staan grote machines. Ze worden bediend door vakmensen, die precies weten wat het apparaat kan, wat de belangrijkste storingen zijn en hoe je die kunt verhelpen. Soms moeten er nieuwe onderdelen of hele nieuwe machines geïnstalleerd worden. Na je opleiding in de proces­techniek ben je in staat de fabriek letterlijk draaiende te houden.

Na je diploma

Je kunt met een mbo-diploma procestechnologie gaan studeren aan het hbo, bijvoorbeeld chemische technologie. Blijven leren is in deze sector sowieso verstandig, want anders halen de steeds slimmere machines je in. Direct gaan werken is ook een mogelijkheid: een baan vinden is niet moeilijk. Niet iedereen werkt voltijds, maar het uurloon is het hoogste van het hele mbo! Je verdient dus goed. En volgens je voorgangers sluit je opleiding prima aan op wat je nodig hebt als je eenmaal werkt.

Operators

Of het nu een fabriek is waar snoep, mobiele telefoons of wieldoppen worden gemaakt: overal wordt met machines gewerkt. Voor het grootste deel werken deze apparaten automatisch, maar alsnog moet er altijd een oogje in het zeil worden gehouden. Het productieproces mag immers niet stilvallen. Met de opleiding tot procesoperator A (niveau 2) leer je metingen verrichten en de knoppen bedienen om de processen draaiende te houden. Als procesoperator B (niveau 3) weet je precies hoe de ingewikkelde processen in de fabriek verlopen en kijkt steeds of er qua efficiëntie nog iets te winnen valt. Ook houd je de planning goed in de gaten en stuurt je collega’s aan waar nodig.

Als operator C (niveau 4) ben je een leidinggevende in de procesindustrie. Aan de ene kant overzie je de processen, bijvoorbeeld het machinaal verwerken van vlees, het bottelen van bier of de productie van smart phones. Aan de andere kant geef je leiding aan een team van operators. Je maakt planningen, verdeelt diensten, neemt personeel aan en zorgt dat iedereen de veiligheidseisen in acht neemt. Voor het management ben je het aanspreekpunt op de werkvloer.

Fabrieksmachines moeten steeds efficiënter worden om de productie steeds een beetje op te schroeven en het hele proces zo soepel te laten verlopen. Met de opleiding tot mechanisch operator A (niveau 2) word je opgeleid om nieuwe onderdelen van allerlei machines in elkaar te zetten en assisteer je bij het aansluiten ervan. De mechanisch operator B (niveau 3) houdt ook de planning in de gaten: wat moet er ggebeuren en wanneer moet dat worden gedaan. Daarbij stuurt hij of zij ook de assisterende medewerkers aan.

Operationeel technici

Moderne gebouwen en fabrieken staan vol ingewikkelde apparaten: pompen, generatoren, dieselmotoren en andere installaties. Als medewerker operationele techniek (niveau 2) en operationeel technicus (niveau 3) ga je op pad om reparaties uit te voeren en te controleren of alles goed werkt. Je verricht klein onderhoud, zoals het doorsmeren en schoonmaken van machines en het vervangen van onderdelen. Je leert werken met alle gereedschappen om apparaten te demonteren en te repareren. Ook leer je metingen uitvoeren. Je werkt zelfstandig, maar vaak onder het toeziend oog van een chef die controleert of je je werk goed uitvoert.

Als allround operationeel technicus (niveau 4) draag je grote verantwoordelijkheid. Je staat in de controlekamer van een energiecentrale of fabriek en houdt het hele productieproces in de gaten. Als er ergens iets mis gaat grijp je onmiddellijk in om tijd- en geldverlies te voorkomen en om de veiligheid te garanderen. Je geeft leiding aan een team van medewerkers, die vaak in ploegendienst een productieproces bewaken. Ook geef je advies aan het management over verbeteringen in de systemen.

De beste scholen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen leerlingen Score
Procestechniek
 Provincie
Eerstejaars BOL
Eerstejaars BBL
Niveau
Naar tweede jaar
Diploma na 4 jaar
Docenten
Lessen
Begeleiding
Toetsing?
Stage / werkplek
Schoolklimaat
TOTAALSCORE
OORDEEL
 ROC van Twente OV 14 60 2,3,4 + o + ++ ++ ++ + ++ 88 +++
 Koning Willem I College NB 20 29 2,3,4 + o ++ + ++ + + + 83 ++
 Nova College FR, NH 13 67 3,4 o + + + + + + + 78 ++
 ROC Midden Nederland UT 59 2,3,4 + - ++ + + + o + 75 ++
Markiezaat College (ROC West-.. NB 83 47 2,3,4 o o + + + + o + 73 +

Opmerkingen

Per school zijn gegevens van alle leerwegen, niveaus en locaties gebundeld. Weten welke opleiding je waar precies kunt volgen? Ga naar de locatiecheck. Voor meer uitleg zie de legenda hieronder, de verantwoording en onze website.

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het landelijk gemiddelde van mbo-opleidingen op hetzelfde niveau:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

De beste scholen

Veel scholen bieden een opleiding in procestechniek aan dus er is keuze genoeg. Maar welke opleidingen bieden ook goede kwaliteit? Check de tabel en de tekst hieronder.

Vier scholen scoren top dit jaar. Vooral ROC van Twente en Koning willem I hebben enthousiaste leerlingen. Het meest enthousiast zijn zij over de goede begeleiding. Ook bij het Nova Collegee en ROC Midden Nederland zijn ze positief. Hier krijgen vooral de docenten een pluim.

Bij de andere scholen zijn er af en toe klachten over het schoolklimaat: de schoolorganisatie verloopt niet op rolletjes of de leerlingen vinden de sfeer niet altijd even goed. Bij de scholen aan de onderkant van de lijst is bovendien kritiek op de docenten. Leerlingen van het Drenthe College en Arcus College dragen de meeste verbeterpunten aan.

Op een aantal scholen is het moeilijk om het eerste jaar te halen. Dit zijn zowel scholen die verder goed scoren, als scholen waar de leerlingen kritiek hebben. Leerlingen van het Arcus College hebben de meeste moeite om het eerste jaar door te komen. In Drenthe en bij het Arcus is het bovendien lastig om zonder vertraging je diploma te halen.

Kijk ook eens bij:

Ons advies

Kies je voor de procestechniek, dan zul je niet snel een slechte opleiding treffen. Maar er zijn wel verschillen. Kijk maar eens naar wat je voorgangers vinden van de schoolorganisatie, of van hun docenten. Of zie of het ze binnen vier jaar lukt om een diploma te halen. Als je weet welke onderdelen van een opleiding jij belangrijk vindt, kun je besluiten of je voor die school bij jou in de buurt gaat, of misschien ook eens een van de andere opties wilt onderzoeken.

Keuzegids Mbo 2018 | www.keuzegids.org