Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org

Media, cultuur en mode

Eén eigenschap heb je zeker nodig bij alle opleidingen in dit hoofdstuk: creativiteit. Nog een gemene deler is de matige arbeidsmarkt. Je vindt hier geen opleidingen waar je snel goud geld mee zult verdienen. Maar als schrijven, vormgeven of optreden echt je passie is, dan zit hier misschien wel een opleiding voor je tussen.

Films, games, nieuwsshows, tijdschriften, YouTube-filmpjes, commercials... Eigenlijk alles wat je ­tegenwoordig in de media tegenkomt, wordt je in hapklare brokjes voorgeschoteld. Maar voor het zo ver is, buigen er zich vaak wel tientallen mediaspecialisten over. Zij komen met ideeën, verzamelen informatie en zetten de beelden en teksten vakkundig in elkaar. En dat allemaal binnen de deadline!

Decor- en podiumbouwers zorgen ervoor dat een artiest kan optreden, en technici voor licht en geluid maken zo’n optreden compleet. Wil jij de artiest zijn, dan kun je kiezen voor een van de opleidingen in de muziek, dans of het theater. Ook creatief, maar op een heel ander vlak, zijn medewerkers in de mode. Zij houden de laatste trends bij en geven advies over kleding of interieur.

De studierichtingen

Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org