Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org

Veiligheid en defensie

Iedereen wil zich veilig voelen. Op straat, in het winkelcentrum, op school, tijdens het stappen, maar ook thuis. Het is een geruststellend idee dat er altijd mensen zijn die een oogje in het zeil houden. En dat zijn niet alleen politieagenten, maar ook andere soorten beveiligers.

Particuliere beveiligers worden ingezet voor een specifiek doel. Ze houden bijvoorbeeld de omgeving van ­politici in de gaten. Ook letten ze erop dat populaire film- of popsterren niet onder de voet worden gelopen door uitbundige fans. Kantoorgebouwen en uitgaansgelegenheden hebben natuurlijk ook bewaking nodig.

Mensenmassa’s in openbare ruimten hebben meestal ook toezicht nodig. Hiervoor worden publieke beveiligers of toezichthouders ingezet, bijvoorbeeld om te surveilleren op straat of in een winkel­centrum. Soms mogen zij ook echt ingrijpen als ergens een misdaad wordt gepleegd. In het artikel dat hierover gaat, vind je trouwens ook informatie over politie en brandweer.

De veiligheid van het land moet ook bewaakt worden, en dat doet het leger. Wil je daar aan mee­werken, dan bereiden de opleidingen in veiligheid en vakmanschap (VeVa) je goed voor.

De studierichtingen

Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org