Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org

Economie en bedrijf

Bedrijven willen hun producten of diensten verkopen en hebben daar verschillende mensen voor in dienst. Ze weten allemaal precies wat ze moeten zeggen om de potentiële klant over te halen geld aan hen uit te geven. Ze doen dat niet alleen in de winkel, maar ook buiten de deur. Met andere woorden: het zijn beroepen voor mensen met een vlotte babbel.

De echte verkooppraatjes worden gehouden door de commercieel dienstverleners. Zij werken op de verkoop- of marketingafdeling van een bedrijf of werven klanten op straat. Je moet natuurlijk altijd vriendelijk blijven, maar ondertussen precies weten wat de klant wil horen. Je onderhoudt ook achter­af de contacten met je klanten, en je zorgt voor naamsbekendheid van je bedrijf.

Verkopers proberen ook producten te verkopen, maar houden zich daarnaast bezig met advies aan de klant. Waar kunnen ze een bepaald product vinden? Welke broek kleedt het meeste af? Welke lamp past het beste boven die tafel? Naast verkoper kun je ook ondernemer worden, of manager van een bedrijf.

De studierichtingen

Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org