Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Horeca en toerisme

Als je werkt in de horeca of het toerisme, ga je over de invulling van iemands vrije tijd. En aangezien sommige mensen daar weinig van hebben, wordt er vaak veel van je verwacht. De opleidingen die we in dit hoofdstuk bespreken, bereiden je op die zware maar leuke taak voor.

In een hotel, restaurant of café ben je voortdurend bezig met je gasten. Ze tevreden houden is vaak niet eens zo moeilijk. Maar een ontevreden gast weer opvrolijken luistert nauw en vereist de juiste aanpak. Wil jij dit vak in, dan hoor je dit soort situaties als een persoonlijke uitdaging te zien.

Gastvrijheid is ook een belangrijk begrip bij toerisme en recreatie. In deze branche komen vakantiegangers en dagjes­mensen speciaal naar jou toe. Ze verwachten namelijk dat je ze de weg wijst in een wirwar van vrijetijdsbestedingen.

Lekker eten is voor veel mensen de ultieme besteding van hun vrije tijd. En precies daar komt de koksopleiding goed van pas. Na het opdoen van de nodige ervaring en productkennis, schotel jij de gasten jouw meest creatieve ­gerechten voor. ’s Ochtends, of bij speciale gelegenheden, is de beurt vooral aan de brood- en banketbakkers.

De studierichtingen

Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org