Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org

Bouw, afbouw en infra

Timmermannen, metselaars, schilders, glazenwassers en stratenmakers. Iedereen kan zich makkelijk voorstellen wat deze mensen doen. Met de opleidingen in dit hoofdstuk kun je het allemaal worden. Maar er is meer. Beroepen waar je misschien niet zo gauw aan had gedacht.

Bij het bouwen van een huis komen bijvoorbeeld betonstaal­verwerkers muren en vloeren maken van staal of beton. De metselaar metselt de muren, de voeger/gevelbehandelaar zorgt voor de afwerking en de dakdekker plaatst een dak. De middenkaderfunctionaris bouw coördineert het bouwproces en let ook op de financiën.

Als de constructie van het huis staat, kan de binnenkant ingericht worden. De meubelstoffeerder maakt bijvoorbeeld iets moois van een stoel of bank, de tegelzetter zorgt voor mooie muren in de badkamer of keuken en de schilder adviseert over de kleur. Ambachtelijke beroepen dus, die samen een mooi eind­resultaat opleveren. Er zijn trouwens ook opleidingen waarin je heel andere dingen leert bouwen: wegen of funderingen in het water bijvoorbeeld.

De studierichtingen

Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org