Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Mbo Procestechniek

Alles loopt op rolletjes

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Elektrotechnische Installaties
  • Industrieel onderhoud
  • IndustriŽle processen
  • Operationele Techniek
  • Procestechniek

In fabrieken staan grote machines. Ze worden bediend door vakmensen, die precies weten wat het apparaat kan, wat de belangrijkste storingen zijn en hoe je die kunt verhelpen. Soms moeten er nieuwe onderdelen of hele nieuwe machines geïnstalleerd worden. Na je opleiding in de procestechniek ben je in staat de fabriek letterlijk draaiende te houden.

De opleidingen

Operators

Of het nu een fabriek is waar snoep, mobiele telefoons of wieldoppen worden gemaakt: overal wordt met machines gewerkt. Voor het grootste deel werken deze apparaten automatisch, maar alsnog moet er altijd een oogje in het zeil worden gehouden. Het productieproces mag immers niet stilvallen. Met de opleiding tot procesoperator A (niveau 2) leer je metingen verrichten en de knoppen bedienen om de processen draaiende te houden. Als procesoperator B (niveau 3) weet je precies hoe de ingewikkelde processen in de fabriek verlopen en kijkt steeds of er qua efficiëntie nog iets te winnen valt. Ook houd je de planning goed in de gaten en stuurt je collega’s aan waar nodig.

Als operator C (niveau 4) ben je een leidinggevende in de procesindustrie. Aan de ene kant overzie je de processen, bijvoorbeeld het machinaal verwerken van vlees, het bottelen van bier of de productie van smart phones. Aan de andere kant geef je leiding aan een team van operators. Je maakt planningen, verdeelt diensten, neemt personeel aan en zorgt dat iedereen de veiligheidseisen in acht neemt. Voor het management ben je het aanspreekpunt op de werkvloer.

Fabrieksmachines moeten steeds efficiënter worden om de productie steeds een beetje op te schroeven en het hele proces zo soepel te laten verlopen. Met de opleiding tot mechanisch operator A (niveau 2) word je opgeleid om nieuwe onderdelen van allerlei machines in elkaar te zetten en assisteer je bij het aansluiten ervan. De mechanisch operator B (niveau 3) houdt ook de planning in de gaten: wat moet er gebeuren en wanneer moet dat worden gedaan. Daarbij stuurt hij of zij ook de assisterende medewerkers aan.

Operationeel technici

Moderne gebouwen en fabrieken staan vol ingewikkelde apparaten: pompen, generatoren, dieselmotoren en andere installaties. Als medewerker operationele techniek (niveau 2) en operationeel technicus (niveau 3) ga je op pad om reparaties uit te voeren en te controleren of alles goed werkt. Je verricht klein onderhoud, zoals het doorsmeren en schoonmaken van machines en het vervangen van onderdelen. Je leert werken met alle gereedschappen om apparaten te demonteren en te repareren. Ook leer je metingen uitvoeren. Je werkt zelfstandig, maar vaak onder het toeziend oog van een chef die controleert of je je werk goed uitvoert.

Als allround operationeel technicus (niveau 4) draag je grote verantwoordelijkheid. Je staat in de controlekamer van een energiecentrale of fabriek en houdt het hele productieproces in de gaten. Als er ergens iets mis gaat grijp je onmiddellijk in om tijd- en geldverlies te voorkomen en om de veiligheid te garanderen. Je geeft leiding aan een team van medewerkers, die vaak in ploegendienst een productieproces bewaken. Ook geef je advies aan het management over verbeteringen in de systemen.

Na je diploma

Met een mbo-diploma procestechnologie op zak zit je goed. Je kunt verder gaan studeren aan het hbo, maar je kun ook meteen een baan zoeken. Dat lukt over het algemeen vlot, hoewel niet iedereen voltijds aan de slag kan. Omdat je per uur flink meer verdient dan andere mbo’ers, ziet je loonstrook er aan het einde van de maand toch erg goed uit. Zelfs als je maar vier dagen per week werkt. Wat ook mooi is: afstudeerders zijn heel erg tevreden over wat ze allemaal geleerd hebben tijdens de opleiding.

Je verdient flink meer dan de meeste mbo'ers

De beste scholen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst Procestechniek
Feiten Prestaties Oordelen leerlingen
 Provincie
Eerstejaars BOL
Eerstejaars BBL
Niveau
Naar tweede jaar
Diploma na 4 jaar
Lessen & leren
Docenten & begeleiding
Toetsing
Stage / werkplek
Loopbaanvoorbereiding
Schoolklimaat
TOTAALSCORE
OORDEEL
 Aventus GD 13 37 2,3,4 + o + + o + + + 75
 Koning Willem I College NB 22 33 2,3 o o + + + + + + 75
ROC van Twente OV 19 47 2,3,4 - o + + ++ o + + 73
Nova College NH 16 76 2,3,4 + + o o + - + + 70
Regio College NH 20 4 2,3,4 + o o o o o o o 63

Per school zijn gegevens van alle leerwegen, niveaus en locaties gebundeld.
Voor toelichting en bronnen zie de icoontjes bovenaan deze tabel, de leeswijzer, de verantwoording, of de methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het landelijk gemiddelde van mbo-opleidingen op hetzelfde niveau:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep. Het aantal sterren geeft het eindoordeel over de opleiding weer: 0 = zwak, 1 = matig, 2 = voldoende, 3 = goed, 4 = zeer goed, 5 = uitstekend. Opleidingen met 75 punten of meer zijn een topopleiding en kun je herkennen aan een medaille.

Veel scholen bieden een opleiding in procestechniek aan dus er is keuze genoeg. Maar welke opleidingen bieden ook goede kwaliteit? Check de tabel hierboven.

  • Met Aventus en het Koning Willem I College zijn er twee toppers. De studenten zijn er op vrijwel alle punten meer dan tevreden. Het NOVA College en Het ROC van Twente zitten dicht tegen de top aan. Bij alle vier krijg je een goede beroepsvoorbereiding en is de sfeer op school uitstekend. In Twente is de toetsing heel goed georganiseerd.
  • Een stuk of tien scholen halen een gemiddelde totaalscore. Bij drie komt dat doordat ze zwakke punten goedmaken met sterke punten: ROC West Brabant, ROC Tilburg en Scalda hebben verschillende pluspunten, maar bij alle drie mopperen de studenten over de voorbereiding op en de begeleiding tijdens de stage.
  • Op sommige scholen is het moeilijk om het eerste jaar te halen. Soms is het ook lastig om in vier jaar tijd je diploma te halen. Die problemen komen voor bij scholen die verder goed scoren én bij scholen waar de leerlingen wat minder enthousiast zijn. Met name bij Noorderpoort halen weinig studenten in vier jaar hun papiertje.
  • Bij de lager scorende scholen zijn er nogal eens klachten over de sfeer op school. Onderaan de lijst zijn er ook klachten over de begeleiding door docenten.

Ons advies

Hele slechte opleidingen zijn er niet in de procestechniek, maar er zijn wel duidelijke verschillen. Houd er hier en daar rekening mee dat het eerste jaar best een struikelblok kan zijn. Of dat afstuderen niet heel vlot gaat. Verder is het natuurlijk belangrijk om te weten wat anderen vonden van de sfeer op school, maar kijk ook zelf op open dagen of een school bij jou past.

Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org