Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org

Voorwoord

Orde in het doolhof van het mbo

O, wat zijn er veel verschillende mbo-opleidingen. En wat is het lastig om daar een handig overzicht van te bieden! In november lanceerde minister Van Engelshoven de nieuwe website KiesMBO. Ook hier wordt geworsteld met een logische indeling. Want er zijn zoveel verschillende opleidingen: je ziet al gauw door de bomen het bos niet meer.

Leerlingen die het nog niet weten, kunnen op de website van KiesMBO bladeren langs tien brede ‘profielen’. Het resultaat is soms verrassend. In de hoek van koks, bakkers en cafépersoneel kom je bijvoorbeeld de “medewerker watersportindustrie” tegen, maar ook de “adviseur duurzame leefomgeving”. Bakkers die bootjes verhuren? Een biertap op zonne-energie? De verwarring is er niet minder om geworden.

En ook bij vernieuwingen in het mbo blijkt het moeilijk om een centraal overzicht te maken. In 2016 zijn Keuzedelen ingevoerd in het mbo. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zakelijk Engels of een basis in programmeren. Maar nergens is een totaaloverzicht met welke keuze­delen er precies zijn en waar je ze kunt doen.

Nog een ander voorbeeld: sinds vorig jaar heb je als student plaatsingsrecht als je je vóór 1 april aanmeldt. Maar dat geldt niet voor opleidingen die selecteren. Bij een aantal opleidingen met numerus fixus geldt bovendien de regel: eerst komt eerst maalt. Deze opleidingen zitten soms al in het december vol. Toch bestaat ook hiervoor geen centraal overzicht.

Ook wij als onafhankelijke gidsenmaker puzzelen elk jaar weer heel wat af om alle mbo-opleidingen een beetje netjes in te delen. En helemaal perfect wordt het nooit. Maar de Keuzegids doet nog iets anders én is hierin uniek: in de Keuzegids Mbo vind je een overzicht van alle scholen per vakgebied. Daarnaast ranken we de scholen binnen dit vakgebied. Omdat de ene opleiding meer kansen biedt dan de andere. En de aankomende student het recht heeft dit te weten.

Frank Steenkamp,
Hoofdredacteur

Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org