Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org

Keuzedelen

Tot nog niet zo lang geleden stond het programma van je opleiding  van A tot Z vast. Je koos voor een beroep en leerde hierover op school. Nu zijn er ook keuzedelen. Een deel van je vakken mag je zelf kiezen. Maar waarom eigenlijk? En waar kun je dan precies uit kiezen? Hieronder een kort overzicht.

Werk en leren

De wereld om ons heen verandert in snel tempo. Beroepen verdwijnen, of het werk van mensen wordt overgenomen door robots. Gelukkig komen er ook steeds nieuwe beroepen bij. Door snelle technologische vernieuwingen is het belangrijk dat weet wat er allemaal gebeurt in je vakgebied. Als het vak waarvoor je leert in de toekomst verandert, weet jij hiermee om te gaan.

Om dit makkelijker te maken zijn er nu de keuze­delen waarin je zelf vakken mag kiezen. Die zorgen ervoor dat werken en leren steeds beter op elkaar aansluiten. Jouw school heeft daarvoor afspraken gemaakt met bedrijven in de regio. Die weten precies welke banen en vaardigheden nodig zijn. Zo kun jij later zo snel mogelijk aan het werk.

Soorten keuzedelen

Studenten in mbo 2, 3 of 4 kiezen uit vier soorten keuzedelen. Anders dan bij de ‘normale’ lessen zit je met verschillende niveaus door elkaar. Wel krijg je op elk niveau andere toetsen. Bij keuzedelen leer je altijd iets nieuws, je kunt dus niet iets kiezen dat al onderdeel is van je eigen opleiding.

Generieke keuzedelen

Deze keuzedelen zijn breed en dus voor Studenten van allerlei beroepen interessant. Je kunt hier kiezen voor verschillende talen, zoals Duits, Engels, Frans of Spaans in de beroepscontext. Maar ook ICT-vaardigheden en ‘duurzaamheid en ondernemerschap’ zijn opties.

Verdiepende keuzedelen

Hier leer je extra dingen die handig zijn voor het beroep waar je voor leert. Dus doe je de opleiding tot stukadoor, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘verdieping buitenpleisters’ Of leer je voor plafond- en wandmonteur, dan kun je kiezen voor ‘gebogen plafond- en wandconstructies’ en leer je meer over dit type constructies.

Verbredende keuzedelen

Bij de verbredende keuzedelen leer je iets over een ander beroep of over een nieuw onderdeel van hetzelfde beroep. Dus als je de opleiding tot edelsmid volgt kun je kiezen voor ‘complexe reparatie- en herstelwerkzaamheden basisgoudsmid’.

Doorstroomgerichte keuzedelen

Ben je van plan om na je mbo door te leren op het hbo? Dan zijn specifieke keuzedelen die je daarop voor­bereiden. Dit kan het brede keuzedeel ‘voor­bereiding op het hbo’ zijn. Er zijn ook vakspecifieke keuze­delen die je voorbereiden op één hbo-studie. Denk bijvoorbeeld aan ‘instroom Pabo geschiedenis’ voor onderwijs­assistenten die juf of meester willen worden.

Keuzegids Mbo 2019 | www.keuzegids.org