Keuzegids Mbo 2021 | keuzegids.nl

Voorwoord

Weten wat je wil

Sommigen weten al jong wat ze graag willen worden, weer anderen twijfelen tot het laatste moment. Het kan ook dat je helemaal niet weet wat voor opleiding goed bij jou zou passen. Bij ons ben je in ieder geval aan het juiste adres, want Keuzegids helpt je in al deze gevallen.

 

In deze gids staan alle mbo-opleidingen die in Nederland worden aangeboden. Hierdoor weet je zeker dat je al je opties bij elkaar hebt staan en hoef je niet zelf op onderzoek uit. Er staat heel veel informatie in de gids, maar je hoeft natuurlijk niet alles te lezen. Je kijkt alleen naar wat voor jou interessant is. Het is dan wel handig om te weten waar je welke informatie kan vinden. We leggen dat hieronder kort uit.

De sectoren waar je in kan werken zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Kan je bijvoorbeeld goed met computers omgaan, dan vind je in hoofdstuk B alle opleidingen die met ICT te maken hebben. Aan het begin van elk hoofdstuk staat aangegeven welke artikelen erin staan. Zo kan je meteen naar het artikel met de opleidingen die jij interessant vindt. Handig als je al precies weet wat je wil. Aan het einde van elk artikel staat een tabel waarin je per regio de scholen met deze opleidingen vindt.

Als je twijfelt tussen verschillende opleidingen of nog niet goed weet wat je wilt, kun je meerdere artikelen lezen. Je krijgt dan een goed beeld van wat je gaat leren. Zo kan je makkelijker je keuze maken. Ook staat er bijvoorbeeld bij wat je ongeveer gaat verdienen en bij welke school studenten goed de opleiding doorkomen. Je kan dan zelf beslissen wat je belangrijk vindt voor jouw keuze.

Als je je opleiding hebt gekozen of nog twijfelt tussen een paar opleidingen, kan je je aanmelden voor open dagen en meeloopdagen. Als er tegen die tijd nog coronamaatregelen gelden, kan het zijn dat ze online plaatsvinden. Het is hoe dan ook de moeite waard, want het kan je helpen bij je studiekeuze. In het artikel ‘Kennismaking en aanmelding’ lees je daar meer over.

Een stage is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Sommigen vinden heel snel een stageplek, maar het kan ook lastig zijn. Hoe het precies werkt en wat je kan doen om een stage te vinden, lees je in het artikel ‘Alles over de stage’. Algemene informatie over hoe het mbo in elkaar zit, staat in de artikelen ‘Scholen en niveaus’ en ‘Opleidingen’.

Ook kan je in deze gids lezen over geldzaken rond je studie, met welke opleidingen je de beste baankansen hebt en welke scholen de beste resultaten hebben behaald. In ‘Hoe werkt de gids?’ staat uitgelegd wat alle informatie in de artikelen betekent.

Veel succes met kiezen!

Redactie Keuzegids

Keuzegids Mbo 2021 | keuzegids.nl

 

Ook in boekvorm!