Keuzegids Mbo 2021 | keuzegids.nl

Een leeswijzer

Hoe werkt de gids?

Er zijn ontzettend veel mbo-opleidingen in Nederland: bijna 10.000. In deze gids geven we een overzicht. In elk artikel vind je groepen van opleidingen die op elkaar lijken, waardoor je ze makkelijk met elkaar kunt vergelijken. 

Hoe vind ik een opleiding?

In de inhoudsopgave is gemakkelijk te zien waar je de verschillende studierichtingen kunt vinden. De gids begint met opleidingen zoals onderwijs, sport, media en communicatie. De laatste hoofdstukken gaan over de technische richtingen, zoals bouw, infrastructuur of industrietechniek.

Let op: in de Keuzegids vind je de officiële opleidingsnamen. Soms gebruiken scholen een andere naam, die zij zelf mooier vinden. Scholen kunnen opleidingen ook anders indelen. Dan staat ‘kok’ bijvoorbeeld onder ‘horeca’, terwijl die opleiding bij ons in een apart artikel staat.

Wil je weten welke opleiding bij welke school wordt aangeboden? Dat kan via onze Locatiecheck. Scan daarvoor de QR-code op de achterkant van deze gids.

Verder kijken

In elk artikel staat een blokje ‘Kijk ook eens bij…’. Daarin vind je opleidingen die overeenkomsten hebben met de opleidingen waarover je net hebt gelezen.

Hoe scoren de scholen?

Elke school krijgt een score in onze ranglijsten. Hoe komen wij tot die score? De oordelen van de studenten komen uit de JOB-monitor. Dat is een vragenlijst die veel studenten in het mbo om het jaar invullen. Keuzegids heeft een eigen selectie gemaakt van de belangrijkste vragen uit de enquête. Hieronder zetten we enkele voorbeelden op een rijtje:

Onderwijs en begeleiding

 • Wat vind je van de manier waarop school je helpt om goed te presteren?
 • Wat vind je van het nut van de lessen voor jouw toekomst?

Informatie

 • Wat vind je van hoe school je op de hoogte houdt over hoe het met je gaat in je studie?
 • Vragen de docenten wat je van de lessen vindt?

Omgeving, sfeer en veiligheid

 • Wat vind je van de sfeer binnen jouw opleiding?
 • Wat vind je van de werkplekken op school waar je rustig kunt studeren?

Stage/werkplek

 • Wat vind je van hoe school jou heeft voorbereid op je stage/bpv?
 • Wat vind je van hoe opdrachten van school aansluiten bij het werk dat je doet op je stage-/bpv-plek?
 • Wat vind je van de mogelijkheid om jouw werkervaring te bespreken op school?

Lesmateriaal en toetsen

 • Wat vind je van het lesmateriaal en de boeken?
 • Wat vind je van de keuzedelen waaruit je kunt kiezen?

In de score tellen we ook de prestaties van de studenten mee. Zo kijken we hoe vaak studenten hun diploma halen en hoe vaak studenten na het eerste jaar doorgaan met hun opleiding. Ook gaan we na hoe het zit met niveauwinst en doorstuderen. Zo kijken we hoe vaak studenten een mbo-diploma halen met minimaal het niveau dat je op basis van het middelbareschooldiploma verwacht. Ook laten we zien hoe vaak studenten na de opleiding doorstromen naar een hoger niveau.

Soms hebben we niet alle gegevens, is het aantal studenten te laag voor een betrouwbaar oordeel of doen scholen niet mee met de JOB-monitor. Ook deze informatie kun je in de tabel zien.

Als je nieuwsgierig bent naar een uitgebreide uitleg, scan dan de QR-code op de achterkant van de gids of kijk op www.keuzegids.nl/methodiek.

Een school kan voor een groep vergelijkbare opleidingen tussen de 20 en de 100 punten verdienen. Scholen met een eindoordeel van 75 punten of meer mogen zich ‘topopleiding’ noemen. Dit kun je zien aan een medaille voor de tabel.

Plussen, minnen en sterren

De tabellen staan vol plusjes, minnetjes en o’tjes, die aangeven of een opleiding beter, slechter of gelijk aan de gemiddelde mbo-opleiding scoort. Ook zie je de totaalscore uitgedrukt in een tot vijf sterren. Hieronder lees je wat de sterren betekenen:

Doorleren of werken?

Onder het kopje ‘Doorleren of werken?’ lees je wat je kunt verwachten na je opleiding. In de bijbehorende illustratie in het artikel vind je informatie over de arbeidsmarkt. Hieronder lees je een korte toelichting van de illustratie:

 • De illustratie laat zien hoe BOL-afgestudeerden er anderhalf jaar na afstuderen voor staan op de arbeidsmarkt.
 • Tevreden met startpositie: dit percentage laat zien hoeveel studenten vinden dat de opleiding je goed voorbereidt op het zoeken naar een baan en op het werk dat je na de opleiding gaat doen.
 • Leert door/ aan het werk: deze percentages laten zien hoeveel afgestudeerden meteen aan het werk gaan en hoeveel van hen ervoor kiezen om door te leren.
 • Baankans niveau 2/3/4: dit zijn voorspellingen van hoe makkelijk het zal zijn om na je studie een baan te vinden. De voorspellingen gaan tot 2024.
 • Uurloon/ werkweek: deze cijfers laten zien wat afgestudeerden in een bepaald vakgebied verdienen en hoeveel uren ze maken. Dit is ten opzichte van het mbo-gemiddelde.
Keuzegids Mbo 2021 | keuzegids.nl

 

Ook in boekvorm!