Keuzegids mbo 2022 | keuzegids.nl

Brood en banket

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Allround medewerker versindustrie
  • Boulanger
  • Leidinggevende bakkerij
  • Medewerker vers
  • Medewerker versindustrie
Meer

Brood en taarten bakken: met een pakje kunnen we het allemaal, toch? Maar als bakker ga je echte ambachtelijke producten maken. Ben je niet zo’n vroege vogel? Kies dan voor de kant van vleeswaren of versproducten. Je houdt je bezig met de kwaliteit van de producten en zorgt dat ze op een mooie en hygiënische manier bij de klant terechtkomen.

DE OPLEIDINGEN 

Bakker

Als uitvoerend bakker (niveau 2) werk je in een brood- of banketbakkerij. Je leert natuurlijk hoe je brood, taarten en gebak maakt. Ook doe je het fijnere werk, zoals het maken van versieringen op taarten. Je maakt kennis met verschillende ingrediënten, gereedschappen en machines. Belangrijk is dat je netjes en schoon werkt.

Kies je voor zelfstandig werkend bakker (niveau 3), dan leer je niet alleen hoe je een knapperige bruine bol of een smeuïge tompouce maakt, ook management komt aan bod. Zo kun je doorgroeien tot leidinggevende op jouw toekomstige werkplek. Ook zet je je creativiteit in om nieuwe recepten te bedenken.

Wil je bijzondere producten maken en werken met de nieuwste technieken? Leer dan door voor patissier (niveau 4). Jouw doel is de mooiste en lekkerste showstukken, ijstaarten en chocoladewerken te maken. Ook zorg je voor de inkoop van ingrediënten, zodat er altijd genoeg voorraden zijn. Daarnaast kan je collega’s aansturen en klanten adviseren. 

Misschien droom je ervan om een bakkerij te runnen. Dat kan met de opleiding leidinggevende bakkerij (niveau 4). Naast je kennis over brood en banket, leer je leidinggeven in een bakkerij. Denk aan het maken van een planning en het verdelen van taken. Ook leer je over financieel management, marketing en communicatie.

Als boulanger (niveau 4) ben je dé specialist op de bakkersvloer. Je werkt in een bakkerij die meer biedt dan het standaard brood en verdiept je in de laatste trends. Tijdens de opleiding leer je niet alleen wanneer je bepaalde technieken toepast, maar ook waarom. Door te experimenteren maak je je producten nog beter.

Versproducten

Van de kaas op je boterham tot de courgette in je avondeten: voedsel wordt bewerkt, verpakt en gekeurd voordat het op je bord belandt. 

Als medewerker versindustrie (niveau 2) maak je versproducten klaar voor de verkoop. Denk aan groente, fruit, vlees, vis en kaas. Je werkt vaak in een groot bedrijf met verschillende machines en gereedschappen. Je leert over het productieproces, en hoe je goederen in ontvangst neemt en verwerkt. Belangrijk is dat je let op kwaliteit, hygiëne en veiligheid.

Als allround medewerker versindustrie (niveau 3) weet je alles van verse producten. Maar je stuurt ook jouw team aan. Je doet de voorbereiding van het productieproces. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle machines, materialen en medewerkers op tijd klaarstaan. Vervolgens hou je in de gaten dat alles goed verloopt.

Wil je deze opleiding op niveau 4 volgen? Kijk dan in het volgende artikel.

De medewerker vers (niveau 2) richt zich op de verkoop van versproducten. Tijdens de opleiding leer je hoe je klanten kunt adviseren. Je vertelt ze bijvoorbeeld hoe ze de producten het lekkerste kunnen klaarmaken. Je zorgt ervoor dat producten er mooi bijliggen en beheert de voorraad. Vaak werk je met vlees, vis of gevogelte.

Met de opleiding vakbekwaam medewerker vers (niveau 3) verdiep je je nog meer in de eigenschappen van versproducten. Naast je productkennis leer je een team aansturen en begeleiden. Ook hou je je bezig met planning, voorraadbeheer en marketing. Je adviseert klanten over producten, bijvoorbeeld hoe ze te bewaren en bereiden.

Steeds meer consumenten willen korter in de keuken staan en kopen graag kant-en-klaar maaltijden. Als traiteur vers (niveau 3) verzin en maak je deze maaltijden. Denk aan nasi, stamppot, soep, maaltijdsalades en broodjes. Het is belangrijk dat je het leuk vindt om te koken en oog hebt voor trends.

DOORLEREN OF WERKEN? 

Wie een diploma haalt bij een van de opleidingen uit dit artikel, gaat meestal meteen werken. Een klein deel kiest ervoor om door te leren. Het startsalaris ligt net iets onder het landelijk gemiddelde. Vaak gaat het om 34 werkuren in de week. De meeste afgestudeerden zijn tevreden met hun start op de arbeidsmarkt.

De beste scholen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst Brood en banket
Feiten Prestaties Oordelen studenten
Instroom
bol/bbl?
Niveau
Naar tweede jaar
Passend diploma
Onderwijs en begeleiding
Informatie
Omgeving, sfeer en veiligheid
Stage
Lesmateriaal en toetsen
TOTAALSCORE
OORDEEL
ROC/AOC G4: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht
Albeda 41 bol/bbl 2,3,4 + - - 57
Zadkine 42 bol/bbl 2,3,4 - - - - - 45
ROC van Amsterdam 82 bol/bbl 2,3,4 -
Regio Noord: Drenthe, Friesland, Groningen
Noorderpoort 24 bol/bbl 2,3,4 60
ROC Alfa-college 14 bol 2,3 - - - + + + 58

Per school zijn gegevens van alle leerwegen, niveaus en locaties gebundeld.

- = ondergemiddeld, • = gemiddeld, + bovengemiddeld

VAN BEGIN TOT EIND

In de tabel zie je waarin de instellingen met opleidingen uit dit artikel uitblinken en wat er minder goed gaat. Hoe een school scoort, is afhankelijk van de prestaties van de studenten en hun oordeel over de verschillende onderdelen van de opleiding. Vaak zijn in elke regio wel scholen te vinden die goed scoren.

De prestatiecijfers van de opleidingen in dit artikel wisselen behoorlijk. Over het algemeen lukt het studenten goed om door te stromen naar het tweede jaar, maar er zijn ook scholen waar dit studenten minder goed lukt. Alleen bij het Graafschap College halen studenten vaker dan gemiddeld een passend diploma.

De topopleidingen vind je bij ROC Nijmegen in regio Oost. In deze regio scoren ook het Graafschap College en ROC van Twente goed. In regio Zuid zet het Summa College de beste score neer, en in regio West zijn dat Scalda, het VISTA College en het Horizon College.

Keuzegids mbo 2022 | keuzegids.nl

 

Ook in boekvorm!