Keuzegids mbo 2024 | keuzegids.nl

Brood en banket

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Allround medewerker versindustie
  • Boulanger
  • Leidinggevende bakkerij
  • Medewerker vers
  • Medewerker versindustrie
Meer

Brood en taarten bakken: met een pakje kunnen we het allemaal, toch? Maar als bakker ga je echte ambachtelijke producten maken. Ben je niet zo’n vroege vogel? Kies dan voor de kant van vleeswaren of versproducten. Je houdt je bezig met de kwaliteit van de producten en zorgt dat ze op een mooie en hygiënische manier bij de klant terechtkomen.

De opleidingen

Bakker

Als uitvoerend bakker (niveau 2) werk je in een brood- of banketbakkerij. Je leert natuurlijk hoe je brood, taarten en gebak maakt. Ook doe je het fijnere werk, zoals het versieren van taarten. Je maakt kennis met verschillende ingrediënten, gereedschappen en machines. Belangrijk is dat je netjes en schoon werkt.

Kies je voor zelfstandig werkend bakker (niveau 3), dan leer je niet alleen hoe je een knapperige bruine bol of een smeuïge tompouce maakt, ook management komt aan bod. Zo kun je doorgroeien tot leidinggevende op jouw toekomstige werkplek. Ook zet je je creativiteit in om nieuwe recepten te bedenken.

Wil je bijzondere producten maken en werken met de nieuwste technieken? Leer dan door voor patissier (niveau 4). Jouw doel is om de mooiste en lekkerste showstukken, ijstaarten en chocoladewerken te maken. Ook zorg je voor de inkoop van ingrediënten, zodat er altijd genoeg voorraden zijn. Daarnaast kan je collega’s aansturen en klanten adviseren.

Misschien droom je ervan om een bakkerij te runnen. Dat kan met de opleiding leidinggevende bakkerij (niveau 4). Naast je kennis over brood en banket, leer je leidinggeven in een bakkerij. Denk aan het maken van een planning en het verdelen van taken. Ook leer je over financieel management, marketing en communicatie.

Als boulanger (niveau 4) ben je dé specialist op de bakkersvloer. Je werkt in een bakkerij die meer biedt dan het standaard brood en verdiept je in de laatste trends. Tijdens de opleiding leer je niet alleen wanneer je bepaalde technieken toepast, maar ook waarom. Door te experimenteren maak je je producten nog beter.

Versproducten

Van de kaas op je boterham tot de courgette in je avondeten: voedsel wordt bewerkt, verpakt en gekeurd voordat het op je bord belandt.

Als medewerker versindustrie (niveau 2) maak je versproducten klaar voor de verkoop. Denk aan groente, fruit, vlees, vis en kaas. Je werkt vaak in een groot bedrijf met verschillende machines en gereedschappen. Je leert over het productieproces, en hoe je goederen in ontvangst neemt en verwerkt. Belangrijk is dat je let op kwaliteit, hygiëne en veiligheid.

Als allround medewerker versindustrie (niveau 3) weet je alles van verse producten. Maar je stuurt ook jouw team aan. Je doet de voorbereiding van het productieproces. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle machines, materialen en medewerkers op tijd klaarstaan. Vervolgens houd je in de gaten of alles goed verloopt. Wil je deze opleiding op niveau 4 volgen? Kijk dan in het volgende artikel.

De medewerker vers (niveau 2) richt zich op de verkoop van versproducten. Tijdens de opleiding leer je hoe je klanten kunt adviseren. Je vertelt ze bijvoorbeeld hoe ze de producten het lekkerste kunnen klaarmaken. Je zorgt ervoor dat producten er mooi bijliggen en beheert de voorraad. Vaak werk je met vlees, vis of gevogelte.

Met de opleiding vakbekwaam medewerker vers (niveau 3) verdiep je je nog meer in de eigenschappen van versproducten. Naast je productkennis leer je een team aansturen en begeleiden. Ook houd je je bezig met planning, voorraadbeheer en marketing. Je adviseert klanten over producten, bijvoorbeeld hoe ze te bewaren en bereiden.

Steeds meer consumenten willen korter in de keuken staan en kopen graag kant-en-klaarmaaltijden. Als traiteur vers (niveau 3) verzin en maak je deze maaltijden. Denk aan nasi, stamppot, soep, maaltijdsalades en broodjes. Het is belangrijk dat je het leuk vindt om te koken en dat je oog hebt voor trends.

Tijdens de opleiding

Onder ‘studiesucces’ zie je hoe goed het studenten lukt om de opleidingen uit dit artikel te doen.

Bijna driekwart van de studenten haalt het eerste jaar. Dat is wat minder dan gemiddeld. Een klein percentage stopt met de opleiding zonder het diploma te halen: 5 procent. 55 procent van de studenten haalt een diploma dat aansluit op de vooropleiding. Dat is wat minder dan gemiddeld in dit studiegebied.

Na de opleiding

In de paarse cirkels in dit artikel vind je gegevens over de startpositie op de arbeidsmarkt.

Wie een diploma haalt van een van de opleidingen uit dit artikel, gaat meestal meteen werken. Een klein deel kiest ervoor om door te leren. Het startsalaris ligt wat onder het gemiddelde. 68 procent van de afgestudeerden is tevreden over hun start op de arbeidsmarkt.

G4: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht
ROC van Amsterdam
Zadkine
Regio Noord: Drenthe, Friesland, Groningen
Alfa-college
Firda
Noorderpoort
Regio Oost: Flevoland, Gelderland, Overijssel
Deltion College
Graafschap College
Rijn IJssel
ROC Nijmegen
ROC van Twente
Regio West: Noord-Holland, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
mboRijnland
Scalda
Regio Zuid: Noord-Brabant, Limburg
Curio
Gilde Opleidingen
Summa College
VISTA college
Landelijk
SVO vakopleiding food
 
Ga naar de locatiecheck voor een overzicht van alle scholen die een of meer opleidingen uit dit artikel aanbieden.

 

Keuzegids mbo 2024 | keuzegids.nl

Ook in boekvorm!