Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Educatieve minor

Kennis overdragen

Leraar worden met een universitaire studie? Tot voor kort kon je na je bachelor die richting alleen kiezen in een educatieve master, maar tegenwoordig kan je al eerder voorsorteren. Bijna elke universiteit biedt tijdens de bachelor een educatieve minor. Na afronding mag je meteen al in de onderbouw lesgeven.

Hoe werkt het?

De meeste universiteiten bieden je in het derde jaar de mogelijkheid je te verdiepen in een onderdeel van je studie. Dat kan vaak door middel van een specialisatie binnen de studie, maar je kunt het ook daarbuiten zoeken. Een educatieve minor is een voorbeeld van zo’n brede minor: je krijgt een algemeen pakket aan didactische en pedagogische vakken. De kennis over het vak zelf heb je immers al tijdens je studie opgedaan. Als je de minor hebt afgesloten, beschik je volgens de universiteit over voldoende kennis om les te geven aan leerlingen van vmbo-tl en de onderbouw van havo en het vwo. Wil je ook aan de bovenbouw en in het hbo les kunnen geven, dan moet je een eerstegraads lesbevoegdheid halen met een educatieve master in jouw vakgebied.

Wie biedt wat?

De technische universiteiten in Delft en Eindhoven hebben geen educatieve minor, maar wel de tweejarige master science education and communication. Niet iedere studie is geschikt voor een educatief programma: veel universiteiten laten alleen studenten toe van studies die direct aansluiten op een schoolvak of er zeer sterk verwant aan zijn. Een studie sociale geografie geeft vaak toegang tot aardrijkskunde, en sociologie tot maatschappijleer. Check dus van tevoren goed of je met jouw studie toegelaten kunt worden. Je bent trouwens niet gebonden aan je eigen studieomgeving: veel instellingen bieden de mogelijkheid een minor te volgen aan een andere universiteit. In de tabel hieronder zie je in welke schoolvakken de universiteiten een educatieve minor aanbieden.

 

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org