Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Kunstgeschiedenis

Tussen kunst en kitsch

Mooie vorm, prachtige kleuren; meer zal een gemiddeld persoon niet kunnen zeggen over een schilderij of ander kunstwerk. Maar een kunsthistoricus kan er uren over vertellen: de compositie, de verf- of beeldhouwtechnieken, de maker, de tijd waarin het gemaakt is... Je bent expert op het gebied van kunsthistorie. Geen rijke expert, waarschijnlijk, maar wel een met een echte passie: kunst van vroeger en nu.

Arbeidsmarkt

Kunstgeschiedenis ga je studeren omdat je het leuk vindt, niet omdat je er veel geld mee gaat verdienen. Wat salaris betreft behoort dit vakgebied namelijk bij de laagste categorieën van universitair afgestudeerden. Banen zijn daarnaast vaak onder niveau en sluiten niet altijd naadloos aan op de studie. Maar is kunst echt je passie, laat je dan niet tegenhouden. Met wat doorzettingsvermogen kun je een baan vinden in een museum, veilinghuis, galerie of in het onderwijs.

Locaties en toelating

De grootste studie kunstgeschiedenis vind je aan de Universiteit van Amsterdam. De opleidingen van de andere vier universiteiten in Leiden, Nijmegen, Utrecht en Groningen, hebben een stuk minder studenten. In Leiden en Amsterdam kun je ook in deeltijd studeren.

Je bent met elk profiel welkom bij deze studies, en ook met een hbo-propedeuse mag je starten. Een maatschappijprofiel met een kunstvak, bijvoorbeeld KCV, sluit wel het beste aan.

De opleiding

Het eerste jaar kun je veel theorie verwachten. Je krijgt een brede inleiding, waarin alle verschillende kunststromingen en technieken door de eeuwen heen voorbijkomen. Niet alleen historische stromingen komen aan bod, ook hedendaagse kunstvormen, zoals fotografie, behoren tot het programma. Daarnaast word je getraind in vaardigheden, zoals het analyseren van bronnen. Alle universiteiten bieden ruimte voor excursies naar steden die van kunsthistorische waarde zijn. Zo ga je bijvoorbeeld op studiereis naar Keulen, Parijs of Florence.

Later krijg je zelf invloed op het programma. In Utrecht kies je voor het vakkenpakket oude of juist moderne kunst, in Leiden voor het thema beeldende kunst of architectuur. Groningen heeft die opties ook, plus landschapsarchitectuur. Of je stelt je eigen route samen, zoals in Nijmegen en Amsterdam. De UvA-minor conservering & restauratie is een unieke optie.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Kunstgeschiedenis
Voertaal
Bindend studieadvies
Numerus fixus?
Instroom
Survival 1e jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Wetenschappelijke vorming
Studielast
Informatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Kunstgeschiedenis
Amsterdam UvA nl 48 nee 112 + - o + - + o - o + 62 o
Leiden UL nl 45 nee 39 nb - o o - o + - + ++ 62 o
Nijmegen RU nl 40 nee 30 nb o o + o + - - o o o 60 o
Utrecht UU nl 45 nee 39 o - o + - - o o - - o 52 -
Groningen RUG nl 45 nee 32 nb o - + - o - - - - o 50 -

Bij kleine studentenaantallen zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het wo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Uitzonderlijk hoge scores komen we tussen deze studies niet tegen. Op veel plekken is er waardering voor de docenten, maar onvrede over het vaardighedenonderwijs: voor het opdoen van beroepsvaardigheden is weinig aandacht. De experts prijzen de UvA en de UL. In Amsterdam werkt volgens hen een sterk docententeam, in Leiden halen studenten een hoog eindniveau.

In Amsterdam, met het hoogste bindend studieadvies, haalt een groot deel van de studenten het eerste jaar. Met de wetenschappelijke vorming zit het hier wel goed: er is ruimte voor het doen van zelfstandig onderzoek, waarvoor studenten efficiënte methoden en technieken aangeleerd krijgen.

Die goede wetenschappelijke ondersteuning herkennen Nijmeegse studenten. En de informatievoorzieningen, elders vaak een knelpunt, zijn hier in orde. Maar de studielast, die in Leiden zo positief beoordeeld wordt, leidt hier tot kritiek. Er is behoefte aan betere spreiding van de toetsen en opdrachten over het jaar, waardoor deadlines beter haalbaar zijn en studenten meer kans krijgen om onvertraagd te studeren. In Utrecht en Groningen mopperen studenten over de gehele linie meer. Twee aspecten vallen op: in Utrecht schiet het vaardighedenonderwijs tekort, en in Groningen voldoen de ict-faciliteiten niet aan de verwachtingen.

Verwante studies

Ons advies

Welke studie je ook kiest, je kunt rekenen op deskundige docenten. Veel aandacht voor algemene, professionele vaardigheden is er niet, dus als je je wilt onderscheiden moet je die op een andere manier ontwikkelen. Amsterdam, Leiden en Nijmegen verzorgen een studie van redelijke kwaliteit, met elk eigen plus- en minpunten.

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org