Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Archeologie

De aardbodem als database

De recente wereldgeschiedenis tover je tegenwoordig binnen een paar tellen op je computerscherm.  Maar waar vind je antwoorden op vragen over écht oude beschavingen, organismen en gesteenten? Archeologen zoeken in de oeroude database genaamd ‘aardbodem’ om daar achter te komen. Niet alleen met schep en kwastje, maar steeds vaker met hightech apparatuur.

Arbeidsmarkt

Met een diploma archeologie kun je aan de slag bij de overheid, een museum, een adviesbureau of als onderzoeker in de wetenschap. Toch komen de meeste afgestudeerden in het onderwijs terecht. Het verplicht gestelde archeologisch onderzoek bij nieuwbouwprojecten schept hoop, maar een baan vinden in deze sector is en blijft niet eenvoudig. Het aantal archeologen dat op universitair niveau werkt is klein, en ook het salaris is niet bijzonder hoog.

Locaties en toelating

Vier instellingen bieden een studie aan in de richting van archeologie, waarvan Leiden met afstand de meeste studenten telt. Aan de UvA kun je kiezen voor archeologie & prehistorie en de VU biedt naast archeologie ook oudheidkunde aan. Je mag met elk profiel instromen.

De opleiding

De reguliere studies archeologie in Groningen, Leiden en Amsterdam (VU) starten breed. Je leert over bodem- en materiaaleigenschappen, maar ook over veelgebruikte methodes en technieken in de archeologie. Praktijkkennis is minstens zo belangrijk, dus je gaat regelmatig het veld in om zowel in de bodem als bovengronds onderzoek te doen.

In Groningen kun je je specialiseren in Mediterrane archeologie of prehistorie van Nederland en Noordwest Europa. In Leiden kies je uiteindelijk ook voor een bepaald werelddeel of – en daarmee onderscheidt deze universiteit zich – je richt je helemaal op het bestuderen van organismen. Meer culturele aspecten van het vakgebied komen aan bod bij archeologie aan de VU. Ook hier kies je voor een specifiek geografisch gebied.

Ook bij archeologie & prehistorie van de UvA begin je breed, en kies je daarna tussen Europese en Mediterrane archeologie. Oudheidkunde aan de VU wordt vanaf het eerste jaar gekoppeld aan een taal. Je leert Grieks, Latijn of Babylonisch-Assyrisch spijkerschrift, en na het eerste half jaar wordt je vakkenpakket gekoppeld aan die specifieke taal.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Archeologie
Voertaal
Bindend studieadvies
Numerus fixus?
Instroom
Survival 1e jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Wetenschappelijke vorming
Studielast
Informatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Archeologie
 Groningen RUG nl 45 nee 24 nb - ++ ++ ++ ++ + + o ++ 82 ++
Leiden UL nl/en 45 nee 66 + o o o o + o o o + 66 +
Amsterdam UvA Archeologie en prehistorie nl 48 nee 19 nb - + + + + o - + - 64 o
Amsterdam VU nl nb nee 12 nb - o + + o o - o ++ 64 o
Amsterdam VU Oudheidkunde nl 42 nee 10 nb - o ++ o o o o - o 60 o

Bij kleine studentenaantallen zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het wo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Het aantal uren dat je bij deze archeologiestudies gezamenlijk doorbrengt, ligt relatief laag en daar zijn de meeste studenten niet helemaal tevreden over. Groningen steekt met kop en schouders uit boven de andere opleidingen uit.

Vooral over het niveau van de stof zijn de Groningers enthousiaster dan studenten van de andere studies. Er zijn veel mogelijkheden voor het opdoen van beroepservaring en probleemoplossend leren werken krijgt veel aandacht. Tegelijk is er ruime aandacht voor zelfstandig onderzoeken.

Maar ook de UL en UvA krijgen hoge waardering voor het leren werken met methoden en technieken voor onderzoek. Qua waardering voor docenten blijft Leiden ietwat achter, maar over het aantal contacturen zijn de studenten wel tevreden. De deskundigen van de NVAO waren in 2014 kritisch over de UvA. Scripties werden te gemakkelijk met een hoog cijfer beoordeeld, terwijl het niveau van de eindwerken daar niet bij aansloot. De opleiding krijgt nu de tijd de standaarden voor beoordeling te verbeteren.

Oudheidkunde aan de VU heeft volgens de studenten zeer deskundige docenten in huis die prima uitleg én feedback geven. De richting archeologie doet het in de ogen van de experts heel erg goed, maar laat het volgens de studenten onder andere afweten op het tijdig bekend maken van roosters en wijzigingen hierin.

Verwante studies

Ons advies

Groningen komt al een aantal jaren erg goed uit onze kwaliteitsvergelijking en doet het ook dit keer weer uitstekend. De scores van de andere universiteiten liggen niet ver bij elkaar vandaan. Vergelijk daarom de sfeer, de afstudeerrichtingen en ga af op je persoonlijke interesses.

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org