Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Recht & bestuur

Een maatschappelijk nut, dat is wat de studies rechten, politicologie, bestuurskunde en criminologie met elkaar gemeen hebben. In de beroepspraktijk is dat soms nog complexer dan bijvoorbeeld winst maken met een bedrijf. Maar het onderwijs valt in veel gevallen behoorlijk tegen. Je zult veel zelfdiscipline moeten hebben, want het aantal contacturen is minimaal. Er zijn dan ook redelijk veel studenten die het na het eerste jaar voor gezien houden.

Uitzonderingen

Er is gelukkig nog wel degelijk onderwijs in deze categorie. Het lijkt iets beter te gaan met de rechtenopleidingen (minder uitval), en bijvoorbeeld bestuurs- & organisatiewetenschap in Utrecht is al jaren een topper. In de andere gevallen zul je zelf meer je best moeten doen om er wat van te maken.

Aanbod

Het aanbod is wel erg groot en er zijn ook allerlei mogelijkheden en combinaties waar je misschien nog niet aan gedacht had: recht & ICT, organisatiewetenschap, internationale betrekkingen, Europees recht, enzovoorts. Vaak kun je door middel van een major-minor-systeem een paar vakken van een andere studie als onderdeel van je eigen studie doen, om zo je kennis te verbreden.

De vakgebieden

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org