Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Fiscale Economie

Specialist in blauwe brieven

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Fiscale economie
  • Accountancy - alleen deeltijd

Een startend bedrijf dat zijn koopwaar uit Nederland wil exporteren. Een multinational, die te maken heeft met verschillende regels in verschillende landen. Of een aanpassing van de belastingwet, waarvan de overheid wil weten welke gevolgen dat voor bedrijven heeft. Voor al die situaties moet je verstand hebben van economie en recht. Dat krijg je met een studie fiscale economie.

Arbeidsmarkt

Fiscaal economen komen veelal met een adviserende rol te werken bij grote bedrijven als KPMG en Ernst & Young. Maar ook de Belastingdienst is in trek bij afgestudeerden. De aansluiting van hun studie op de arbeidsmarkt is dan ook goed te noemen. Een groot deel van de pas afgestudeerden heeft een baan, maar ook flink wat studenten plakken een master vast aan hun bachelor. Het salaris is hoger dan dat van de meeste universitair opgeleiden. De vooruitzichten voor deze sector zijn niet slecht, hoewel de vraag naar accountants volgens de cijfers minder groot zal zijn. 

Locaties en toelating

Voor fiscale economie kun je terecht bij vier universiteiten. Je kunt met elk vwo-profiel beginnen, maar als je C&M hebt gedaan is wiskunde A of B wel vereist. De opleidingen raden overigens vooral wiskunde B aan, omdat je veel vakken wiskunde en statistiek krijgt.

Accountancy, dat nauw verwant is aan fiscale economie, kun je alleen in deeltijd studeren, aan de particuliere instelling Nyenrode Universiteit. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die een baan hebben op een accountantskantoor. Voor een master accountancy kun je overigens op meer plekken terecht. Lees daarvoor de Keuzegids Masters.

De opleiding

Fiscale economie combineert economie met recht. In Tilburg, Rotterdam en Amsterdam volg je het eerste jaar vakken samen met studenten economie, bedrijfseconomie en/of bedrijfskunde. Dat maakt het makkelijker eventueel nog over te stappen na het eerste jaar. Op het rooster staan zowel macro-economie (over economische systemen binnen een land of zelfs op wereldschaal) en micro-economie (over hoe economie werkt binnen een markt of bedrijf).

Ook leer je alles over accountancy: balans, boekhouden, het berekenen van een kostprijs. Hier en daar komen daar bedrijfskundige theorieën bij van pas. Daarnaast verdiep je je natuurlijk in de wettelijke kaders: belastingrecht, vermogensrecht, ondernemingsrecht. Ook doe je kennis op over internationale wetten. De opleidingen kennen geen vaste afstudeerrichtingen. Met keuzevakken of een minor zorg je zelf voor verbreding of verdieping.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Fiscale economie
Voertaal
Bindend studieadvies
Numerus fixus?
Instroom
Survival 1e jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Wetenschappelijke vorming
Studielast
Informatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Fiscale economie
Tilburg TiU nl 42 nee 88 o o + + o - o + + o 66 +
Maastricht UM nl+en 47 nee 77 - - o o + - + o o o 58 o
Rotterdam EUR nl 60 nee 127 - o o o - - + + o o 58 o
Amsterdam UvA nl 42 nee 89 - - - o o - - + + - o 52 -
Accountancy - alleen deeltijd
Breukelen Nyenrode nl nvt nee 200 nb o o o + - + - o o 60 o

Bij kleine studentenaantallen zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het wo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Geen van de opleidingen fiscale economie legt het accent op de wetenschappelijk vorming. Lang zelfstandig onderzoek doen krijgt volgens de studenten maar weinig aandacht. Over hoge studielast maken ze zich minder druk, maar of ze het eerste studiejaar zonder kleerscheuren doorlopen is de vraag.

Tilburg hoeft zich geen zorgen te maken over het studiesucces van de eerstejaars. Ook beschikt deze opleiding over een stel uitstekende docenten en zit het programma goed in elkaar. De UvA doet het beduidend minder. Vaardigheden als communicatie komen hier relatief weinig aan bod en het aantal contacturen ligt erg laag, tot onvrede bij de studenten. Wellicht werkt dit niet motiverend genoeg om tijdens het eerste jaar even door te zetten, want het aantal afvallers is groot.

Rotterdam en Maastricht krijgen ook niet veel studenten over de eerstejaarsstreep getrokken. Qua vaardigheden blinkt de Limburgse universiteit wel uit; communiceren en problemen oplossen leer je er als de beste. Rotterdam laat het vooral op dat eerste punt flink afweten.

Nyenrode Universiteit scoort met accountancy, zoals van een deeltijdopleiding verwacht mag worden, goed op het puntje beroepsvaardigheden. Minder enthousiast zijn de parttime-studenten over de manier waarop hun opleiding informatie verschaft over regels en procedures. Ook deze universiteit gooit geen hoge ogen als het aankomt op wetenschappelijke vorming.

Verwante studies

Ons advies

Met een programma dat stevig staat en met prima docenten in huis, biedt Tilburg de beste opleiding. Redelijke alternatieven vind je in Rotterdam en Maastricht. De UvA raden we je niet van harte aan. De deeltijdstudie van Nyenrode zit degelijk in elkaar en is een goede keuze voor de werkende student.

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org