Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Gedrag & maatschappij

Welke opleidingen precies onder de gedrags- en sociale wetenschappen vallen, dat verschilt per universiteit. Soms worden pedagogiek en onderwijskunde er ook bij gerekend; die vind je in deze gids in hoofdstuk A. En er zijn ook verbanden met politicologie (hoofdstuk D), sociale geografie (hoofdstuk H) en zelfs met communicatie (hoofdstuk B). Wij behandelen in dit hoofdstuk de drie studierichtingen die in elk geval hier thuishoren: sociologie, antropologie en psychologie.

Sociologie en antropologie

Sociologie gaat over groepen binnen onze maatschappij. Sociologen bestuderen armoede versus rijkdom, dorp versus stad, collega’s en buren: ze kijken naar mensen in ieder denkbaar sociaal verband. Antropologie gaat over de cultuur van een groep mensen. Dat kunnen leden van een voor ons vreemde stam zijn, maar ook hipsters in New York of drugsbendes in Mexico.

Psychologie

Menselijk gedrag speelt natuurlijk ook de hoofdrol in de psychologie. Je kunt deze studie kiezen als je mensen wilt helpen met hun trauma’s, despressies of angsten, maar er zijn ook allerlei andere situaties waarin jouw kennis straks van pas komt. Denk aan ziekteverzuim binnen een organisatie, leerprocessen van kinderen op school of het onderzoek naar de werking van ons brein.

De vakgebieden

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org