Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Informatica

Datastroomversnelling

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Informatica
  • Technische informatica

Kijk eens om je heen en besef hoeveel computergestuurde apparaten je binnen handbereik hebt. In één auto zitten al tientallen computertjes. Snelle ontwikkelingen in deze branche vragen om snelle computerjongens en -meisjes die hun actuele kennis paraat hebben.

Arbeidsmarkt

Als informaticus kun je onderzoeker worden aan een universiteit of in het bedrijfsleven. Daarnaast liggen functies als software-engineer, systeemontwerper, programmeur, informatieanalist of adviseur voor de hand en voorlopig nog voor het oprapen. Maar ook managementfuncties en het onderwijs behoren tot de mogelijkheden. Informatici vinden relatief makkelijk een baan en vaak op wo-niveau. Daarbij is hun startsalaris flink hoger dan gemiddeld.

Locaties en toelating

Informatica kun je studeren aan zes brede universiteiten. Leiden biedt daarnaast ook de varianten informatica & biologie en informatica & economie aan. Deze laatste volg je in Den Haag en Rotterdam. De OU heeft een afstandsstudie in huis. Computer science aan de VU is een volledig Engelstalige studie. Technische informatica kun je volgen in Eindhoven, Delft en Enschede. Voor alle varianten heb je wiskunde B nodig.

De opleiding

Het eerste deel van de studie bestaat voornamelijk uit verplichte basisvakken in de informatica en wiskunde. Je leert hoe de hardware van een computer werkt, maar ook hoe je software programmeert. In het tweede deel heb je meer keuzevrijheid. Je kunt een minor volgen (ook buiten de informatica) of je eigen vakkenpakket samenstellen.

Nijmegen heeft de specialisatie cyber security in huis waarbij je niet alleen met de technische, maar ook met de juridische kant van beveiliging en privacy in aanraking komt. Informatica in het bedrijfsleven komt vooral aan bod in de Groningse richting business computing. Verzot op gamen? Leef je dan uit bij de richting gametechnologie in Utrecht.

Technische informatica legt de nadruk op de praktische toepassingen van het vak. In Eindhoven kun je kiezen voor de Engelstalige richting software science of web science. De TU in Enschede richt zich onder andere op draadloze netwerken en energiezuinige hardware. Tijdens het tweede jaar in Delft volg je keuzevakken uit de richtingen multimedia computing, computersystemen of intelligent data analysis.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Informatica
Voertaal
Bindend studieadvies
Numerus fixus?
Instroom
Survival 1e jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Wetenschappelijke vorming
Studielast
Informatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Informatica
Groningen RUG en 45 nee 78 o + o + o o + + ++ o 72 +
Open Universiteit (afst) nl nvt nee 83 nb nvt + + o o o + + o 68 +
Den Haag UL nl 45 nee 30 o + o o o - + + + o 66 +
Nijmegen RU nl 39 nee 103 - + + o o o o o ++ o 66 +
Leiden UL nl 45 nee 70 o + o o - - + + o o 62 o

Bij kleine studentenaantallen zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het wo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Echt zwakke informaticaopleidingen zijn er niet, wel een aantal behoorlijk sterke. Hieruit blijkt dat het met deze studierichting in Nederland wel snor zit. Ook de experts zijn tevreden, maar duidelijk enthousiaster over de technische richtingen in Eindhoven en Delft.

Groningen, Nijmegen en de locatie Den Haag van de Universiteit Leiden bieden allemaal een uitstekende opleiding informatica. Maar ook met het afstandsonderwijs van de OU is niets mis. De UvA blinkt uit in het aantal eerstejaars dat in één keer door kan naar het volgende jaar. Computer science van de VU kan inhoudelijk beter; het niveau van de stof mag hoger en de toetsen zouden daar ook beter op aan moeten sluiten.

Van de technische varianten komt Eindhoven als beste uit de bus. Het programma zit goed in elkaar en de werkvormen passen daar goed bij. In Delft en Twente willen studenten graag meer aandacht voor onderzoekstechnieken en betere spreiding van de studielast.

Verwante studies

Ons advies

Groningen, Nijmegen, OU en UL zijn goede keuzes voor informatica - je vindt er meer dan fatsoenlijke faciliteiten en doorgaans een programma en docenten van niveau. Technische informatica studeer je het beste in Eindhoven.

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org