Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Kunstmatige intelligentie

Spelen voor god

Hoe ver kun en wil je gaan met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie? Wat het antwoord ook is, laat je niet afleiden door de doemscenario’s die worden geschetst, want kunstmatige intelligentie is veel meer dan zelfdenkende robots. Tal van handige programma’s en slimme producten hebben experts nodig om ze ontwerpen en te verfijnen. Maar voor dit vak moet je niet alleen technisch onderlegd zijn, interesse in menselijk intelligentie is even belangrijk.

Arbeidsmarkt

In het brede vakgebied dat kunstmatige intelligentie heet, zijn er haast ontelbaar veel baanmogelijkheden te bedenken. Zo kun je onderzoeken hoe computers menselijke taal en handschriften nog beter kunnen herkennen, maar ook kun je werken aan apps die je eerst hebt afgestemd op de behoeften van gehandicapten. Het gemiddelde salaris ligt iets boven dat van andere academici en de kans op een voltijdbaan is redelijk. Ook de prognoses voor de komende jaren zijn goed.

Locaties en toelating

Kunstmatige intelligentie kun je studeren in Groningen, Amsterdam (UvA), Nijmegen en Utrecht. De VU biedt de variant lifestyle informatics aan en in Maastricht vind je kennistechnologie. Voor deze laatste heb je wiskunde B nodig, of A met natuurkunde. De andere universiteiten zijn met ieder profiel toegankelijk zolang je maar wiskunde A of B op zak hebt.

De opleiding

Bij kunstmatige intelligentie kijk je naar wat er nodig is om een computer of programma ‘slim’ te maken. Wat stop je erin en hoe kan het gedrag en brein van mensen en andere dieren hierbij voor inspiratie zorgen? Vakken als psychologie, taalkunde, filosofie en logica vormen naast de onmisbare wiskunde en informatica de basis van deze opleiding. Zonder kennis over menselijke intelligentie kun je natuurlijk moeilijk beginnen aan die van een robot.

De specialisatierichtingen verschillen per universiteit. In Maastricht leer je bijvoorbeeld met behulp van informatica en wiskunde om bestaande problemen in de ict-wereld of gezondheidszorg op te lossen. De echt medische kant wordt belicht als je studeert aan de VU. Utrecht is wat minder technisch en legt meer nadruk op theorie, logica en filosofie: hoe definieer je de term intelligentie en wat is denken eigenlijk?

Groningen is vooral gespecialiseerd in geluidsanalyse en handschriftherkenning, terwijl de UvA een ruime keuze heeft op het gebied van taal en spraak, intelligente systemen en logica. Kunstmatige intelligentie in Nijmegen richt zich in het bijzonder op het cognitieve aspect. Waar liggen de grenzen van het menselijk denkwerk en hoe kun je die kennis gebruiken om grenzen van kunstmatige intelligentie op te rekken?

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Kunstmatige intelligentie
Voertaal
Bindend studieadvies
Numerus fixus?
Instroom
Survival 1e jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Wetenschappelijke vorming
Studielast
Informatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Kunstmatige intelligentie
 Maastricht UM Kennistechnologie en 34 nee 48 nb + + + ++ + + + + o 78 ++
Amsterdam UvA nl 42 nee 78 o + o - o o o o - ++ 62 o
Groningen RUG en 45 nee 116 - o o o o o o + o + 62 o
Nijmegen RU en 39 nee 74 o + o - - - - o + ++ 60 o
Utrecht UU nl 45 nee 42 - - o o o o - + o o o 56 o

Bij kleine studentenaantallen zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het wo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Kennistechnologie in Maastricht doet het net als vorig jaar erg goed. De lesstof is van hoog niveau en ook de manier van toetsing en beoordeling voldoet aan de wensen van de student. Verder heerst er grote tevredenheid over de beroepservaring die studenten er opdoen. Het werken in teamverband aan vragen die door bedrijven worden voorgelegd, lijkt hier zijn vruchten af te werpen.

Over de punten waarop UM hoog scoort, zijn de studenten van de VU duidelijk minder te spreken. Beroeps­ervaring is een verbeterpunt en het niveau mag omhoog, vinden zij. Een pluspunt is het aantal studenten dat het eerste jaar doorkomt, maar alsnog scoort deze variant onder het landelijk gemiddelde.

De studies kunstmatige intelligentie in Groningen, Utrecht, Nijmegen en Amsterdam (UvA) scoren gemiddeld. Hoewel de experts enthousiast zijn over de laatste twee, beoordelen de studenten van de RU en UvA de didactische kwaliteit van hun docenten als matig. In Utrecht lijkt de student geen moeite te hebben met de studielast. Toch bereiken daar relatief weinig studenten het tweede studiejaar.

Verwante studies

Ons advies

Ben je op zoek naar een studie die de nadruk legt op de technische kant van het vakgebied kunstmatige intelligentie, dan is Maastricht de aanrader. De andere universiteiten zijn het overwegen ook waard, hoewel je bij de VU vraagtekens kunt zetten.

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org