Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Life science

Sleutelen aan het leven

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Life science and technology
  • Moleculaire levenswetenschappen
  • Overige life science

Life science kijkt naar het leven met een exacte bril. Dat levert belangrijke inzichten en praktische toepassingen op. Want moleculen staan aan de basis van ziekte en gezondheid en zijn de sleutel tot nieuwe medicijnen. En als je cellen kunt beïnvloeden, krijg je algen zover dat ze brandstof maken van afval en verander je bacteriën in geneesmiddelenfabriekjes.

Arbeidsmarkt

Veel afgestudeerden in de life science worden onderzoeker aan een universiteit, in een ziekenhuis of in de (farmaceutische) industrie. Maar je kunt ook in het onderwijs of bij de overheid terecht. Onder afgestudeerden komt relatief weinig werkloosheid voor, maar voor een bètastudie is het startsalaris laag en het ligt onder dat van de gemiddelde academicus.

Locaties en toelating

In Groningen en als combistudie in Leiden en Delft kun je Life science & technology (LST) volgen. Voor het werk op de echt kleine schaal kun je terecht bij moleculaire levenswetenschappen in Nijmegen en Wageningen. Deze laatste biedt ook de meer toegepaste variant biotechnologie. De VU in Amsterdam biedt medische natuurwetenschappen. Voor al deze studies zit je goed met een N&T profiel of een ander profiel met natuur-, schei- en wiskunde B. Maar in Wageningen is het net even anders: voor biotechnologie heb je biologie nodig, maar wiskunde niet per se. Voor moleculaire levenswetenschappen ook niet, tenzij je natuurkunde mist.

De opleiding

LST in Leiden en Delft combineert schei-, natuur-, en wiskunde, biologie, informatica en farmacie. Centraal staat de levende cel. Je leert hoe die werkt en hoe je die kunt beïnvloeden. Met deze kennis doe je onderzoek naar nieuwe medicijnen, gezondere voedingsmiddelen en een schonere industrie. In Groningen richt LST zich op medische toepassingen. Je kunt er kiezen voor een biomedische, neuro-, farmaceutische of moleculaire richting.

Ook de studie van de VU heeft die medische insteek, hoewel hier de biologie plaats maakt voor vakken uit de geneeskunde. Je staat in het lab, doet metingen aan je eigen lichaam en leert moleculaire principes achter ziekten kennen. Bij biotechnologie in Wageningen leer je het DNA van een organisme te modificeren om biobrandstoffen, medicijnen, vaccins of levensmiddelen te maken.

Moleculaire levenswetenschappen is een combinatie tussen biologie, natuurkunde en vooral scheikunde. Je kijkt naar biologische processen op een moleculaire schaal en leert hoe je moleculen die deze processen beïnvloeden ontwerpt en maakt. In Nijmegen heeft de studie een voornamelijk medische oriëntatie terwijl in Wageningen de biologische kanten van het vak meer aan bod komen.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Life science
Voertaal
Bindend studieadvies
Numerus fixus?
Instroom
Survival 1e jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Wetenschappelijke vorming
Studielast
Informatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Life science and technology
Delft TUD / Leiden UL nl 45 nee 142 nb * + o o + - + o o 68 +
Leiden UL/ Delft TUD nl 45 nee 142 nb * + o o + - + o o 68 +
Groningen RUG nl 45 nee 121 + + o o - o + + + o 68 +
Moleculaire levenswetenschappen
 Wageningen UR nl+en 36 nee 71 ++ ++ ++ + + ++ + + ++ + 90 +++
Nijmegen RU nl 39 nee 49 - ++ + o + + o o ++ + 74 +

Bij kleine studentenaantallen zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het wo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Zowel Groningen als Delft/Leiden biedt over het algemeen een gewaardeerde opleiding LST. Maar de studielast bij de Delftse en Leidse richtingen ligt wat aan de hoge kant, evenals het aantal contacturen. In Groningen ontbreekt het enigszins aan vaardigheden zoals leren argumenteren.

Studenten uit Wageningen hebben hun studie moleculaire wetenschappen bijzonder hoog in het vaandel staan. De uitstekende inhoud en wetenschappelijke vorming maken deze studie met recht een paradepaardje. Ook met biotechnologie oogst deze universiteit veel lof. Hoewel het aantal contacturen iets minder zou kunnen, is het alsnog een zeer professionele opleiding.

Nijmegen scoort bovengemiddeld goed, hoewel hier lang niet alle studenten het eerste jaar succesvol doorlopen. Medische natuurwetenschappen aan de VU komt qua eindscore ietwat mager uit de bus. Deskundigheid en feedback van de docenten vormen hier volgens de studenten een knelpuntje.

Verwante studies

Ons advies

Vrijwel alle studies uit het vakgebied life science zitten goed of zeer goed in elkaar. Wageningen heeft twee echte toppers in huis – absoluut aan te raden als de biologische insteek je boeit. Voor een meer technische invalshoek kun je zonder zorgen in Groningen of gecombineerd in Leiden en Delft terecht.

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org