Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Techniek

Van de vergrijzing tot het voedselvraagstuk en van de zeespiegelstijging tot het fileprobleem, onze maatschappij zit vol uitdagingen die vragen om technologische oplossingen. De politiek en het bedrijfsleven zien in techniek kansen voor onze economie. Geen wonder dat er gehamerd wordt op meer aandacht voor techniekonderwijs. Maar past techniek ook bij jou? Dit hoofdstuk helpt je daar achter te komen.

Technisch en creatief

Echt technische opleidingen met veel wiskunde en natuurkunde vind je in de eerste vier artikelen van dit hoofdstuk. Je kunt een brede technische studie kiezen als bouwkunde of werktuigbouw­kunde of juist voor een opleiding met een duidelijker profiel als biomedische technologie of agrotechnologie. De opleidingen in het laatste artikel zijn creatiever van aard en gaan over het ontwerpen van producten die voldoen aan de wensen van de consument en minder over de techniek erachter.

Zwaar

Technische studies hebben de reputatie zwaar te zijn. En die vlieger gaat zeker op voor een aantal studies in dit hoofdstuk. Maar zwaar staat lang niet altijd gelijk aan goed onderwijs of een garantie op werk. Kijk dus extra kritisch naar de zware opleidingen. Als jij er veel energie en tijd in steekt, mag je gerust verlangen dat je goed onderwijs terugkrijgt.

De vakgebieden

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org