Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Industrieel Ontwerpen

Doordacht design

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Industrieel ontwerpen
  • Creative technology

Het beroep van een industrieel ontwerper gaat tegenwoordig veel verder dan het bedenken van een handig nieuw product. Alles moet aansluiten op de interactieve samenleving waarin we leven. Tijdens je studie leer je in te spelen op het gevoel en gedrag van de mens en volg je de maatschappelijke trends. Jouw ontwerp moet het leven van de gebruiker kunnen verrijken.

Arbeidsmarkt

Na een studie industrieel ontwerpen kun je denken aan een baan als ontwerper, marketingdeskundige of producttechnoloog, bijvoorbeeld bij ontwerpbureaus of grote bedrijven als Philips of Samsung. Je kunt ook als ondernemer je eigen product op de markt brengen. Afgestudeerden industrieel ontwerpen zijn er in overvloed, maar desondanks vindt een relatief groot deel van hen een voltijdbaan, waarvan de helft deze goed vindt aansluiten op hun studie.

Locaties en toelating

Voor industrieel ontwerpen kun je terecht aan de drie technische universiteiten: Eindhoven, Delft en Enschede. De laatste biedt daarnaast de Engelstalige opleiding creative technology. Ook het onderwijs in Eindhoven is in het Engels. Je kunt aan industrieel ontwerpen beginnen met een N&T-profiel of een ander profiel met wiskunde B en natuurkunde. Bij creative technology is geen specifiek profiel vereist. Toegang tot de opleiding in Delft is niet vanzelfsprekend, er geldt een numerus fixus. Jaarlijks worden er 330 studenten toegelaten.

De opleiding

Voor het bedenken, ontwerpen en daadwerkelijk maken van producten heb je kennis en vaardigheden uit verschillende hoeken nodig. Wiskunde om de afmetingen van je product te kunnen berekenen en theorieën uit de natuurkunde om zeker te weten dat alles zal werken zoals je bedacht hebt. Daarnaast leer je hoe je ontwerpen kunt tekenen en kom je van alles te weten over materialen. Na een tijdje weet je precies hoe je van concept naar prototype werkt. Een beetje economie en management komt daar ook bij kijken. Voor ‘slimme’ producten zul je bovendien wat van informatica moeten weten.

Het onderwijs in Delft wisselt theorie, oefeningen en projecten af. Je werkt zowel alleen als in teamverband en richt je op vijf disciplines: techniek, ergonomie, vormgeving, marketing & consumentengedrag en duurzaamheid.

In Eindhoven word je beoordeeld op je kennis, vaardigheden en houding. Je stelt je eigen programma samen. Projecten doe je in opdracht voor bedrijven, waardoor je je studie al behoorlijk klantgericht afrondt. Enschede doet ook aardig wat aan projectonderwijs. Theorie komt aan de orde op het moment dat het relevant is voor het project waar je op dat moment aan werkt.

Bij creative technology leer je slimme ideeën en apparaten bedenken en gebruiken, maar richt je je ook op de interactie tussen de mens en techniek. Verder komt het zakelijke aspect van technologische ontwikkeling ruim aan bod. Op den duur kies je de specialisatierichting slimme technologie of nieuwe media.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Industrieel ontwerpen
Voertaal
Bindend studieadvies
Numerus fixus?
Instroom
Survival 1e jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Wetenschappelijke vorming
Studielast
Informatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Industrieel ontwerpen
Delft TUD nl 45 ja 319 + ++ - - + - - - + ++ 64 o
Eindhoven TU/e Industrial design en 40 nee 172 - - o o +++ o o - o + 62 o
Enschede UT nl 45 nee 108 o + o o + - - - - o o 56 o
Creative technology
Enschede UT en 45 nee 101 + + o - o - - - ++ o 60 o

Bij kleine studentenaantallen zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het wo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Delftse studenten brengen relatief veel uren door op de universiteit en zijn hier tevreden over. Desondanks zijn de gestelde deadlines vaak moeilijk haalbaar. Qua inhoud van de studie zijn ze ook niet zo enthousiast. Het niveau van de stof laat soms te wensen over en het onderwijs stimuleert niet echt. Het oordeel van de experts is daarentegen een stuk positiever.

Niets dan lof voor de vaardigheden die studenten opdoen in Eindhoven. Het praktijkgerichte onderwijs leidt tot een groot probleemoplossend vermogen en uitstekende skills in communicatie. Het aantal contacturen in de week vinden de studenten echter te laag. Bovendien is er veel eerstejaarsuitval.

De twee opleidingen in Enschede zijn gezien de studielast niet eenvoudig. In beide gevallen moeten de studenten relatief veel werk verzetten voor een studiepuntje. Ook de wetenschappelijke vorming valt tegen. De ict-faciliteiten bij creative technology krijgen wel heel veel waardering.

Verwante studies

Ons advies

Voor een degelijke en meer klassieke opleiding industrieel ontwerpen is Delft een goede keuze. Kies je voor Eindhoven, dan zit het met je algemene vaardigheden straks helemaal snor. Enschede biedt twee keer redelijke kwaliteit.

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org