Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

De beste universiteiten

Verschil grote uni's wordt kleiner

Per studierichting kan het echt verschillen welke universiteit de beste plek is om te gaan studeren. Kijk dus vooral bij de studie die jou interesseert. Toch scoren sommige universiteiten gemiddeld over alle opleidingen een stuk beter dan de rest. Over die competitie gaat dit artikel. De vraag is dus: bij welke universiteiten heb je de grootste kans om een opleiding te vinden die aantrekkelijk, uitdagend en goed ‘te doen’ is?

Bij de beoordeling van opleidingen kijkt de Keuzegids alleen naar de kwaliteit van het onderwijs. Dat is het verschil met internationale ranglijsten. Daar kijkt men vooral naar prestaties van onderzoekers, maar die zaken hebben weinig invloed op het bacheloronderwijs.

Wij baseren ons op cijfers en oordelen over de kwaliteit van het onderwijsprogramma, de docenten, de communicatie met studenten en de praktische logistiek – zoals de faciliteiten en de studieroosters. Per vakgebied kan het dan verschillen welke universiteit er als beste boven komt drijven. Maar sommige instellingen komen we wel erg vaak aan de top van de ranglijsten tegen – en al jaren. Die doen dus iets goed.

Kwaliteitszegels voor de beste universiteiten

Aan de beste universiteiten en opleidingen wordt een speciaal kwaliteitszegel toegekend. Voor meer informatie, zie het Keuzegids Kwaliteitszegel

Wageningen en OU

We gaan er niet omheen draaien. Die ene universiteit die met al haar opleidingen topprestaties laat zien, staat in Wageningen. Tien jaar geleden was dat al zo. We wezen toen op de ‘kleinschaligheid’ als belangrijke troef van Wageningen University. Maar intussen is het aantal studenten verdubbeld tot 10.000 en toch biedt de WUR zijn studenten nog steeds intensief, uitdagend en aantrekkelijk onderwijs met een mooie mix van wetenschap en praktijk. Dat is een prestatie, zeker als je bedenkt dat Wageningen geen selectiedrempels kent en toch een internationaal erkend hoog niveau van afgestudeerden weet te realiseren.

Een van de geheimen achter dit succes is de ‘groene’ missie van de universiteit, die betekent dat ze niet alle vakgebieden hoeft te bestrijken. Voor kunstgeschiedenis, letterkunde, natuurkunde of psychologie moet je hier niet zijn. Maar toch kom je er een breder studieaanbod tegen dan je  bij de thema’s landbouw en milieu zou verwachten - zoals communicatiewetenschap, economie, bedrijfskunde, gezondheidswetenschap en ontwikkelingskunde. Zie ook ons profiel van Wageningen in deze gids.

Er is nog één instelling die qua waardering in de buurt van de WUR komt. Dat is de Open Universiteit, de instelling voor afstandsonderwijs waar je in je eigen tempo een bachelor kan halen bij zes verschillende opleidingen, van cultuurwetenschappen of psychologie tot milieukunde. We kunnen er niet oordelen over het studiesucces, maar de studenten zijn er wel zeer positief over zowel de inhoud als de praktische organisatie van hun opleiding. Alleen heb je thuis op de bank natuurlijk niet het studentenleven waar de meeste 17-jarigen naar op zoek zijn.

Breed en klassiek

Bij de zes brede, klassieke universiteiten is Nijmegen weer koploper – maar slechts met een kleine voorsprong op Groningen. De hoge kwaliteit bij studies als rechten en politicologie beslist het pleit in het voordeel van de Radboud Universiteit.

Vergeleken met twee jaar geleden zijn de verschillen tussen de grote universiteiten wel kleiner geworden. Niet alleen slinkt de voorsprong van Nijmegen, tegelijk is er aan de staart van de groep herstel te zien. Dat geldt vooral voor de Vrije Universiteit, die na drie zwakke jaren nu toch weer de UvA achter zich laat. Ook bij die laatste universiteit zien we enig herstel, maar er blijft voor de studenten genoeg te klagen over. In elk geval blijft de uitval in het eerste jaar hier het hoogst van het land.

Brabant rules?

Naast Wageningen en de OU zijn er nog zes andere specialistische universiteiten, die elk een stuk of vijftien bacheloropleidingen aanbieden. We delen ze op in twee groepen van drie en ziedaar: in beide gevallen is een Brabantse universiteit de koploper.

Bij de technische universiteiten gaat het al jaren om Eindhoven, dat nu vooral hoge ogen gooit in de technische bedrijfskunde en in de technische wis-, natuur- en scheikunde. De studenten zijn er duidelijk positief over het studieprogramma en de docenten. En ze vinden de opleiding ook beter ‘te doen’ dan in Delft of Twente. Op dat laatste punt heeft Twente de laatste jaren een probleem.

De laatste groep bestaat uit de drie ‘jonge’ algemene universiteiten. Dit jaar is Tilburg hier de koploper, met een  lichte voorsprong op Maastricht en daarna Rotterdam. Het succes van deze Brabantse universiteit wordt gedragen door rechten en economie; Maastricht blinkt vooral uit met het University College en met de exacte opleiding kennistechnologie.Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org