Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Voorwoord

Selectieve waarheid

Mag een universitaire opleiding je tijdens de ‘matching’ afwijzen? Nee, dat mag niet. Toch wekken flink wat opleidingen wel die indruk. Ze vinden het handig om zo de minder veelbelovende studenten af te schrikken, maar je afwijzen mogen ze dus niet. Als je echt doorvraagt en de officiële regels opzoekt, kom je daar wel achter. Maar welke scholier staat er zo sterk in zijn of haar schoenen?

Bij de Keuzegids kennen we intussen meerdere gevallen waarin scholieren met een prima motivatie een opleiding wilden doen, maar hoorden dat er extra ‘toelatingseisen’ golden, zoals een hoog cijfer voor bepaalde vakken.
Feitelijk mogen zulke eisen alleen gesteld worden door een kleine groep opleidingen met een numerus fixus of met een erkende speciale status, zoals de university colleges. Bij alle andere opleidingen staat de deur officieel open, als je maar in de juiste vakken eindexamen gedaan hebt.
Toch kunnen sommige opleidingen de verleiding niet weerstaan om zich op het eerste gezicht net wat strenger voor te doen. Dat afschrikken lijkt vanuit de opleiding gezien misschien slim, maar het is ook kortzichtig - cijfers zeggen immers lang niet alles.

Altijd honderd procent eerlijk én volledig is de voorlichting van universiteiten dus niet. En er zijn nog wel meer voorbeelden. Opleidingen met een zwakke arbeidsmarkt zijn steeds geneigd de baankansen van afgestudeerden te mooi voor te stellen. Kijk maar op universitaire websites bij antropologie, archeologie of criminologie: mooie verhalen over de banen die je ermee kán krijgen, maar je leest er niet dat de meeste afgestudeerden met deze diploma’s helemaal geen passend werk vinden. Dat noemen we selectieve waarheid.

Zorg dus dat je naast mooie verhalen ook de echte feiten krijgt. Zelfs dan moet je nog oppassen,  want wat zéggen die feiten en hoe worden ze gepresenteerd? Neem het salaris van afgestudeerden. Dat ziet er op de websites bij vrijwel elke studie best aardig uit, met bedragen die nergens onder de 1750 euro komen. Maar wat er niet bij verteld wordt, is dat dit een selecte groep mensen betreft (wél bereikt in een enquête en wél betaald werk), en dat hun salaris is omgerekend naar een volledige werkweek. Stel dat maar de helft van de afgestudeerden werk vindt, en dat zij met een half baantje gemiddeld 875 euro bruto verdienen. Dan krijg je nog steeds leuke maandbedragen te zien.

Daarom blijven wij nou een onafhankelijke Keuzegids maken, vanuit het perspectief van de studiekiezer. Bij de salarisgegevens beschikken we niet over andere cijfers (die krijgen we namelijk niet), maar we laten wel scherp zien wat ze betekenen. We vergelijken tussen studies, zodat je ziet waar de salarissen het laagst zijn. En we melden waar er veel afgestudeerden werk onder hun niveau hebben.

En hoe zit het met wel en niet toegestane selectie of loting? Dat geven we in alle tabellen haarfijn per opleiding aan. Bij “nee” is er geen selectie toegestaan.

Frank Steenkamp
Hoofdredacteur

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org