Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hoe kies je een studie?

Kijk & vergelijk

Misschien ben jij er al helemaal uit wat je wilt gaan studeren, maar weet je nog niet waar. Of misschien heb je nog geen idee welke kant je op wilt. In beide gevallen kun je met hulp van de Keuzegids een goed onderbouwde studiekeuze maken. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Volg je interesse

Van welke hobby of interesse zou jij wel je beroep willen maken? Met die vraag begint het hele studiekeuzeproces. Weet je het antwoord nog helemaal niet, dan kun je beginnen met je te oriënteren op het opleidingsaanbod. Als je wel al een idee hebt, kun je in het hoofdstuk kijken dat bij jouw interesse past. Altijd al geïnteresseerd geweest in biologie? Kijk dan eens in het hoofdstuk Aarde & Milieu. Heb je een talenknobbel en wil je daar iets mee? Dan kun je terecht in het hoofdstuk Taal & Communicatie.

Elke artikel begint met een feitentabel. Je kunt daarin in één oogopslag zien welke profielen toelating geven, welke aanvullende eisen er zijn en hoe de arbeidsmarkt eruit ziet. Hoe meer bolletjes er ingekleurd zijn, hoe beter de opleidingen uit het artikel gemiddeld scoren op dat onderdeel.

Bekijk je opties

Heb je een boeiende studie gevonden, dan is het zaak het artikel door te lezen. Daarin vind je meer informatie over de baankansen, de toelatingseisen en de inhoud van de opleiding. Eventuele specialisaties worden uit de doeken gedaan en je leest alles over de kwaliteit van de opleiding. Ook de verwante studies staan in het artikel. Als je geïnteresseerd bent in biomedische wetenschappen, tippen we je daar bijvoorbeeld om ook eens kijken bij gezondheidswetenschappen, of life sciences.

Kies je plek

Heb je je keuze eenmaal gemaakt, dan blijft er nog een vraag over: waar ga je studeren? Om dat te bepalen vinden wij het belangrijk dat je eerst de kwaliteit van de opleidingen vergelijkt. De ‘ranglijst’, die in elk artikel te vinden is, vertelt je daar meer over. Hoe je de tabel moet lezen en wat er in staat, leggen wij hieronder uit. Daarnaast kun je in de hoofdstukken over het studentenleven en over financiën meer lezen over de verschillende steden en op kamers gaan. Belangrijke hoofdstukken, voor als je ver van huis wilt gaan studeren.

Vergelijk de opleidingen

Nog altijd heeft veertig procent van de studenten later spijt van zijn of haar keuze. De juiste studiekeuze is dus geen vanzelfsprekende zaak. Het is ook belangrijk om een universiteit te kiezen die bij jou past. De tabel biedt houvast om verschillende opleidingen en universiteiten uit een vakgebied met elkaar te vergelijken. 

De voorste kolommen kun je gebruiken om feitelijke informatie te vergelijken. Wil je bijvoorbeeld een kleine opleiding, of heb je geen problemen met massale hoorcolleges? Daar geven de instroomcijfers zicht op. Ook kun je zien in welk  taal de opleiding wordt gegeven. Dit kan zijn: Nederlands, Engels of een combinatie. Het aantal studiepunten dat je na je eerste jaar gehaald moet hebben, kan per opleiding verschillen. Deze informatie vind je onder ‘bindend studieadvies’. Niet alle opleidingen zijn zomaar toegankelijk. Als je wilt weten welke opleidingen wel en geen numerus fixus hanteren, kijk dan onder het gelijknamige kopje. In januari 2016 vind je in een update op onze website een lijst met alle loting- en selectiestudies. 

Objectieve zaken als slagingspercentages en contacturen tellen mee, maar ook zijn alle opleidingen door hun eigen studenten beoordeeld op verschillende aspecten. Daarbij komt het oordeel van experts, die periodiek opleidingen beoordelen. Al die gegevens voegen we samen tot een eindoordeel.

Plussen en minnen

Verder staan de tabellen vol plusjes, minnetjes en nulletjes. Deze tekens geven aan of een opleiding beter, slechter of gelijk aan de gemiddelde universitaire opleiding scoort. Een minnetje betekent dus niet dat een onderdeel meteen ‘slecht’ scoort, maar wel dat het een lagere score heeft dan gemiddeld. Zo betekent een minnetje voor faciliteiten niet meteen dat gebouwen op instorten staan of dat de computers zo oud zijn dat ze geen USB-ingang hebben. Maar als de score significant lager is dan gemiddeld, kun je wel spreken van enige onvrede onder studenten. Veel minnen zijn daarom geen goed teken en een opleiding met louter minnetjes in de beoordeling is zeker geen aanrader. Andersom geldt dat veel plusjes een indicatie zijn voor kwaliteit. Soms ontbreken er een aantal gegevens. Dan staat er ‘nb’ (niet bekend) in de tabel.

Kijk bij de tabellen niet puur naar welke opleiding bovenaan staat. Je kunt namelijk ook zien hoeveel kwaliteitsverschil er is tussen de opleidingen. Zo kan een opleiding als laatste eindigen en toch prima onderwijs bieden of kunnen juist alle opleidingen, inclusief de opleiding die bovenaan staat, van mindere kwaliteit zijn. Kijk daarnaast in plaats van alleen maar horizontaal ook eens verticaal: hoe scoren de opleidingen bijvoorbeeld in het algemeen op het gebied van wetenschappelijke vorming? Als alle opleidingen daar minnetjes scoren en jij dit juist een belangrijk onderwerp vindt, is het zaak om ook eens naar een andere studierichting te kijken.

Zie het met eigen ogen

Aan het eind van elk artikel geven we je een advies, waarin we de kwalitatief beste opleiding aanraden, maar ook alternatieven noemen. Uiteindelijk ben jij degene die de knoop doorhakt, en daarvoor is een keuze op papier niet genoeg. Ga daarom vooral op bezoek bij open dagen, praat met je toekomstige medestudenten en loop een dagje met ze mee. Hoe meer ervaring je al hebt met de opleiding, hoe zorgvuldiger je studiekeuze wordt. En hoe zorgvuldiger je studiekeuze is, hoe kleiner het risico dat je die opleiding later toch niet zo leuk vindt.

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org