Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Masters

De bachelor: finish of tussenstop?

Als je een universitaire studie doet, doorloop je verschillende fases. De propedeuse bijvoorbeeld, waarin je alle vakken van het eerste jaar haalt. Als je alle punten van het bachelorprogramma binnen hebt, krijg je je bachelordiploma. Maar dan ben je er nog niet: de meeste studenten doen na hun bachelor nog een master.

Afhankelijk van je studie mag je je na drie jaar succesvol studeren officieel Bachelor of Arts (BA, voor alfa), Bachelor of Science (BSc, voor gamma- en bètastudies) of Bachelor of Laws (LLB, voor rechten) noemen. Maar sinds de invoering van het systeem met bachelors en masters is er veel discussie over de waarde van een bachelordiploma. Is dat voldoende om aan het werk te gaan, of word je eigenlijk alleen met een master serieus genomen? Daarover is eigenlijk maar weinig bekend. De meeste studenten nemen het risico niet: er zijn er jaarlijks maar ongeveer 1500 die met alleen een bachelordiploma werk gaan zoeken. Alle arbeidsmarktgegevens in de gids die nu voor je ligt gaan over afgestudeerden met een masterdiploma. 

Van bachelor naar master

Als je hbo- en universitaire masteropleidingen bij elkaar optelt, zijn er ongeveer 1200 in Nederland – om over alle keuzeopties in het buitenland nog maar niet te spreken. Net als elders heeft de meerderheid van de Nederlandse masters inmiddels selectie aan de poort: je moet hoge cijfers hebben gehaald, vakken in een specifieke richting, of je wordt pas toegelaten na het schrijven van een brief of na een sollicitatiegesprek. 

Het voordeel van het systeem met bachelors en masters is dat andere Europese landen dit ook hebben. Dat maakt het makkelijker om een deel van je bachelor of je volledige master aan een andere universiteit te volgen – in Nederland óf in een ander land. Ook mogelijk is overstappen op een master uit een heel ander vakgebied. 

De ‘gewone’ masters duren in de meeste vakgebieden één jaar. Masters aan een bètafaculteit of medische masters duren meestal twee en soms zelfs drie jaar. Researchmasters zijn ook tweejarig, en bedoeld als voorbereiding op een loopbaan als wetenschapper. Voor deze masters wordt altijd geselecteerd. Eerstegraads lerarenopleidingen zijn er in een- of tweejarige variant: kies je meteen na je bachelordiploma voor zo’n master, dan duurt die 2 jaar; als je pas na een vakinhoudelijke master voor een lerarenopleiding inschrijft, dan studeer je nog 1 jaar voor dit papiertje. 

Voorsorteren

Het is slim om je al vroeg in de bachelorfase te oriënteren. Als je bijvoorbeeld een master in een ander vakgebied wilt volgen, is het noodzakelijk om op tijd beginnen met ‘voorsorteren’: het volgen van vakken of een minor in die richting. Maar dat kan ook gelden als je kiest voor een kleine master met een specifieke insteek, of voor een bepaalde richting binnen een bredere master. Check bovendien of er eisen zijn aan je cijferlijst, of dat je je moet voorbereiden op een sollicitatie. Je leest er meer over in de Keuzegids Masters.

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org