Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Praktische zaken

All about the money

Geld was altijd al belangrijk, maar met de komst van het nieuwe leenstelsel wordt een helder financieel plannetje steeds belangrijker. Een opleiding volgen is een investering in je eigen toekomst – en vooruitdenken is daarbij het sleutelwoord. 

Leenstelsel

Sinds dit jaar moeten studenten hun studie helemaal zelf betalen. Als je geluk hebt, krijg je financiële steun van je ouders of heb je zelf een vette spaarrekening. Maar de meeste studenten moeten gaan lenen om rond te komen. De aanvullende beurs komt alleen nog beschikbaar voor de laagste inkomens. Naar verwachting zal de gemiddelde student tussen de 20 en 25 duizend euro schuld opbouwen.

Je kunt het best een beetje benauwd krijgen als je daaraan denkt. Een bijbaantje zoeken lijkt dan een goede oplossing. Klinkt misschien aantrekkelijk, en mits je relevante werkervaring opdoet, vergroot je zeker de kans op een baan straks. Maar je maakt ook de kans op studievertraging groter. Een jaar extra studeren kost je een jaar extra collegegeld én een jaar langer lenen voor levensonderhoud. Dat geld verdien je niet terug met het gemiddelde bijbaantje. Vergelijk je uurloon maar eens met het salaris dat je kunt verdienen als je het diploma eenmaal op zak hebt, en je moet waarschijnlijk concluderen dat snel studeren op de lange termijn de meest voordelige optie is.  

Omdat veel studenten een flinke schuld zullen opbouwen, zet de overheid daar overigens relatief gunstige voorwaarden tegenover. De rente is laag, en je mag 35 jaar doen over het aflossen. De hoogte van je aflossingsbedrag is afhankelijk van je inkomen, en pas als je meer dan het minimumloon verdient, begin je met aflossen. En heb je tijdelijk te weinig geld? Dan kun je straks vijf ‘jokerjaren’ inzetten waarin je even niet hoeft af te lossen.

Collegegeld

Er zijn drie soorten collegegeld. Het ‘gewone’ wettelijk collegegeld is het bedrag dat je als student van een reguliere universiteit jaarlijks moet betalen. Voor 2016-2017 is dit vastgesteld op 1.984 euro. Een ander bedrag geldt als je studeert aan een particuliere instelling. Omdat zo’n instelling geen overheidssteun krijgt, kan het collegegeld oplopen tot 14.000 euro per jaar. Tot slot is er het instellingscollegegeld. Hiermee krijg je te maken als je na afronding van je eerste een tweede studie wilt volgen. Het bedrag verschilt per universiteit en opleiding: van 4.000 tot wel 15.000 euro per jaar. Voor een tweede studie in zorg of onderwijs betaal je nog wel het ‘gewone’ collegegeld.

Studiekosten

Om het hele studiekostenverhaal overzichtelijk te maken en te houden, maakte de redactie van de Keuzegids een handige website: www.studie-kosten.nl. Je vindt er info over alles wat met studeren en geld te maken heeft, tot aan studentenzorgverzekeringen toe. Ook kun je berekenen hoe hoog jouw schuld zal worden tijdens je studententijd, en hoe lang het duurt om die schuld weer af te lossen. 

Op kamers

Ben je er wel aan toe om op jezelf te gaan wonen of wonen je ouders zo ver van je nieuwe opleiding dat verhuizen een betere optie is, dan kom je in de wereld van studentenhuisvesting terecht. Het is niet altijd makkelijk een kamer te vinden. In de tabel vind je een overzicht van de prijzen en beschikbaarheid van kamers. In Amsterdam is de huur sinds jaar en dag het hoogst én zijn er weinig kamers beschikbaar. Rotterdam is ook niet goedkoop, maar je kunt er wel relatief gemakkelijk een kamer vinden. Tilburg en Enschede zijn voor de kosten en de vindbaarheid het beste in verhouding: Enschede heeft verreweg de goedkoopste studentenkamers, in Tilburg betaal je wat meer maar vind je binnen no time een kamer.

Vrije tijd

Natuurlijk zit je tijdens je studententijd niet alleen maar in de boeken. Je gaat ook naar feesten, je sport misschien fanatiek en maakt ruzie met je huisgenoten over de beschimmelde afwas in de gemeenschappelijke keuken. Bovendien zullen je ouders erg blij zijn als je zo nu en dan je gezicht laat zien. Met die vrije tijd komt het dus wel goed.

Als je een actief studentenleven erg belangrijk vindt, dan kun je kiezen voor traditionele studentensteden als Amsterdam, Leiden of Groningen. Maar veel meer steden met een universiteit kennen een rijk studentenleven. Sporten kun je vaak redelijk goedkoop op het sportcomplex van de universiteit. Lekker wanneer het jou uitkomt naar de fitness, of juist gezellig met teamgenoten sporten bij een studentensportvereniging. 

Sowieso kennen grote onderwijsinstellingen een bonte verzameling van verenigingen. Bijvoorbeeld studieverenigingen; vrijwel elke opleiding heeft er wel een. Ze verkopen studieboeken met korting en organiseren activiteiten die te maken hebben met je vakgebied. Denk aan excursies, studiereizen of gastlezingen. Ook borrels en leuke uitstapjes zorgen voor gezelligheid. 

Activiteiten van verenigingen worden allemaal georganiseerd door je medestudenten en ook jij kan actief worden in een commissie. Naast de lol die je hieraan beleeft, is het ontzettend goed voor je organisatievermogen. Je zult versteld staan van wat allemaal voor elkaar kunt krijgen met elkaar. Afhankelijk van de activiteiten die je organiseert, kom je in contact met allerlei bedrijven of interessante organisaties. Goed voor je netwerk! Maar ook hier geldt natuurlijk: zet de voordelen, die er zeker zijn, steeds af tegen nadelen van eventuele studievertraging. 

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org