Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Liberal arts and sciences (university college)

Waar werelden samenkomen

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • University college
  • Brede bachelors, niet op campus

Overzie jij het grotere geheel, deins je er niet voor terug om werelden samen te brengen en heeft die stijl jou op de middelbare school beslist geen windeieren gelegd? Dan is een opleiding in liberal arts and sciences of een andere brede studie misschien wel iets voor jou. Of je nu kiest voor een american style campus of op en neer reist, met een studie als deze doe je absoluut een hele berg kennis en ervaring op.

Locaties en toelating

Elke grote universiteit heeft een of meerdere opleidingen in liberal arts and sciences (LAS). Grofweg zijn er twee soorten: de university colleges (UC’s), waarbij je op campus zit, en ‘gewone’ LAS-opleidingen. Beide hebben met elkaar gemeen dat ze breed zijn opgezet en studenten met alle profielen toelaten, maar er zijn ook grote verschillen.

De university colleges hanteren een strenge selectieprocedure. Je academische vaardigheden, Engelse en (meestal) wiskunde, interesses en motivatie worden getoetst. De uitslag bepaalt of je wordt toegelaten. Ook mogen UC’s een flink hoger collegegeld vragen, waar je kost en inwoning nog bij op moet tellen.

De eerste UC van ons land vind je in Utrecht. In deze stad is ook de normale LAS-opleiding te volgen. De Maastrichtse UC doet ook al een tijdje mee en sinds kort wappert vlag van deze universiteit ook in Venlo. Enschede biedt een technische variant en de UvA heeft, naast de university college in samenwerking met de VU, ook de studies bèta-gamma en politics, psychology, law and economics (PPLE) in huis.

Inhoud

Binnen een van de LAS-opleidingen kies je een major. In de meeste gevallen heb je de keuze uit humanities, social sciences en science. De Leidse universiteit noemt haar bachelor global challenges en biedt afwijkende majors op het gebied van vrede, recht, duurzaamheid, welvaart en menselijke diversiteit aan. Binnen de gekozen major mag je een eigen profiel uitdenken.

Na de bachelor kun je een reguliere master kiezen, liefst natuurlijk aan een prestigieuze, buitenlandse universiteit. Er klinken echter wel geluiden dat het vinden van een geschikte master voor UC-studenten niet altijd even makkelijk is en dat een schakelprogramma vaak nodig is. In dit opzicht kun je dus een kritische noot zetten bij de meerwaarde van deze onderwijsvorm.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Liberal arts and sciences /University college
Voertaal
Bindend studieadvies
Selectie a.d. poort?
Instroom
Survival 1e jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Wetenschappelijke vorming
Studielast
Informatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
University college
 Maastricht UM en 42 ja 243 nb o +++ ++ +++ ++ + ++ ++ ++ 94 +++
 Den Haag UL UCL: Global challenges en 40 ja 193 ++ o +++ ++ +++ ++ ++ ++ - + 92 +++
 Utrecht UC en nb ja 262 o o ++ ++ ++ ++ o ++ ++ ++ 88 +++
 Enschede UT Technology and liberal arts & sci en 60 ja 29 nb o ++ +++ +++ ++ + - - +++ o 86 +++
 Amsterdam UC (VU+UvA) en nb ja 289 ++ o + + ++ + + o o ++ 80 ++

Bij kleine studentenaantallen zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het wo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Laaiend enthousiast zijn de studenten over de drie universiteiten die ook dit jaar de lijst aanvoeren. Er zijn slechts kleine verschillen zichtbaar. Zo is het met de bibliotheek en ICT-faciliteiten op de Haagse campus wat minder gesteld. In Utrecht ligt de studielast een tikkeltje hoger. In Maastricht niets dan positiviteit.

Enschede heeft uitmuntende docenten in huis. Vooral hun deskundigheid en didactische kwaliteiten vallen de studenten op. De lesroosters en wijzigingen hierin komen echter vaak te laat. De faciliteiten zijn er dan weer uitstekend. Middelburg en Amsterdam gaan qua eindoordeel gelijk op, maar de Zeeuwen hebben een kleine voorsprong op algemene inhoud, deskundigheid van de docenten en wetenschappelijke vorming. De doorstroom van eerstejaars is in Amsterdam duidelijk hoger.

Kritischer zijn de studenten van de nog jonge UC’s in Rotterdam en Groningen. Er is onvrede over de samenhang van het Groningse programma. De Rotterdammers twijfelen over de deskundigheid van hun docenten. De faciliteiten aan beide universiteiten zijn haast perfect, maar de informatie over organisatorische zaken blijkt beneden peil.

Tilburg komt goed mee en scoort op geen enkel vlak onder de maat. Ook PPLE van de UvA oogst lof. De studenten van deze opleiding zeggen zorgvuldig te leren communiceren en argumenteren. UvA’s bèta-gamma kost relatief veel tijdsinspanning, maar zit verder goed in elkaar. De off-campus LAS-opleiding in Utrecht doet het ook heel aardig, hoewel de studenten minder te spreken zijn over informatievoorziening en zelfstudieplekken.

Ons advies

Aan kwalitatief hoogwaardige opleidingen liberal arts and sciences in Nederland duidelijk geen gebrek. Ons advies luidt om bij je keuze af te gaan op je interesses en zeker ook de sfeer van de locatie. Wil je een interdisciplinaire studie met meer vastigheid, dan is een van de brede bachelors in Amsterdam zeker het overwegen waard.

Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org