Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Universiteit Utrecht

Locatie Utrecht (bekijk alle locaties)

1 wo-opleiding

Ons oordeel

o

Lees meer »
Lees ons oordeel over deze universiteit

Bekijk de opleidingen

“Zonne der gerechtigheid verlicht ons”

Opgericht: 1636
Bachelorstudenten: 23.100
Verdeling man-vrouw per 100: 41-59

 

Utrecht heeft meer te bieden dan een centrale ligging, een multiculturele bevolking, belangrijke autosnelwegen, een immens hoge toren en Henk Westbroek. Je vindt er namelijk ook een van de oudste en grootste universiteiten van ons land: Universiteit Utrecht. En op het gebied van onderzoek beslist niet de minste, want op de wereldranglijsten verslaat Utrecht de meeste andere Nederlandse universiteiten.  

De stad Utrecht heeft een rijk uitgaansleven met een hoop kroegen. Ook duidelijk aanwezig in het straatbeeld zijn de vele leden van de studentenverenigingen. Naast de gezelligheidsverenigingen zijn er ook sport- en politieke verenigingen en zelfs eentje speciaal voor en door homoseksuelen en transgenders.    

Het Utrechtsch Studenten Corps is een van de weinige verenigingen in ons land alleen voor mannen. Een vrouwelijke tegenhanger kon natuurlijk niet uitblijven en staat inmiddels bekend als ‘de Club’. Meisjes hebben in Utrecht sowieso de overhand. In geen enkele stad is het percentage vrouwen zo hoog als hier. 

Bekende oud-studenten uit Utrecht zijn oud-GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema en presentator Jort Kelder. Andere alumni zijn natuurkundige Robbert Dijkgraaf en Nederlands historicus en Amerikadeskundige Maarten van Rossem. Naast deze tv-persoonlijkheden zijn er maar liefst twaalf Nobelprijswinnaars aan Universiteit Utrecht verbonden geweest. 

Relatief veel studenten in Utrecht zitten op kamers. Dit kan in een van de verenigingshuizen, maar je kunt natuurlijk ook via een woonorganisatie of een particulier aan een kamer komen. Eenvoudig is het echter niet. Als je studeert aan de prestigieuze Utrecht University College, dan krijg je een kamer op de bijbehorende campus toegewezen.

In het stadscentrum vind je de letterenopleidingen en de recht- en bestuursfaculteit. Andere opleidingsrichtingen volg je op De Uithof. Hordes studenten staan ’s ochtends op Utrecht Centraal op bus 12 te wachten die iedere vier minuten vertrekt. Twintig minuten later stappen ze weer uit en vervolgen hun weg langs moderne gebouwen en hoge studentenflats naar hun collegezaal. Vanaf 2018 is dit gebied ook per tram bereikbaar.      

Universiteit Utrecht is met zeven faculteiten met recht een brede universiteit te noemen. Er is voor elk wat wils, want je kunt er kiezen uit maar liefst 49 verschillende bacheloropleidingen. Bestuurs- en organisatiewetenschap is een opleiding die het goed doet onder de Utrechtse studenten. Op educatief gebied oogst onderwijskunde een hoop lof.

Universiteit Utrecht (Utrecht)

1 wo-opleiding

Bezoekadres

Universiteit Utrecht
Campusplein 1
3584 ED UTRECHT

Contact

http://www.uu.nl/ucu

030-2539900

Alle locaties van deze instelling

Stad Instelling Opleidingen Ons oordeel
Utrecht Universiteit Utrecht 4343 wo-opleidingen o
Middelburg Universiteit Utrecht 011 wo-opleiding o
Utrecht Universiteit Utrecht 011 wo-opleiding o
Bekijk de ranglijst van beste universiteiten

Zoek een andere universiteit
Keuzegids Universiteiten 2016 | www.keuzegids.org