Keuzegids Universiteiten 2017 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Voorwoord

Kijk verder, get a life!

Toen we dit jaar bijna onze hbo-gids klaar hadden, was er nieuws. Vorig jaar waren veel meer eerstejaars studenten bij hun ouders thuis blijven wonen. Want, was het idee: studeren wordt steeds duurder, je wilt geen risico van vertraging lopen. Dan nog maar even niet op eigen benen staan in een studentenstad. Klinkt logisch? Misschien, maar toch blijkt het niet waar. En gelukkig maar, vinden wij.

Het heeft nog in bijna alle kranten gestaan: het percentage eerstejaars dat direct op kamers ging was vorig studiejaar in één klap gehalveerd. Dat meldde Kences, de landelijke organisatie van studentenhuisvesters. Als dat waar was, zou het een dramatische verandering zijn. Want de opleiding die het beste bij jou past, ligt zelden direct naast de deur. Iedereen zou dus bereid moeten zijn om voor een studie te verkassen – nog los van het idee dat het goed is om echt op je eigen benen te gaan staan.

Als plotseling bijna niemand meer op kamers ging, zouden de universiteiten van Wageningen, Maastricht en ­Groningen dramatisch moeten inkrimpen. En de randstedelijke universiteiten zouden al helemaal niet meer hun best hoeven doen om met goed onderwijs de studenten aan zich te blijven binden. Het zou een saaie boel worden.

Maar het blijkt dus allemaal niet waar, gelukkig. Uit cijfers van de Nationale Studentenenquête blijkt dat in februari van vorig studiejaar 63% van alle eerstejaars op kamers woonde. Drie jaar eerder was dat 62%. Er is dus niets veranderd. Op basis van ruim 20.000 ondervraagde eerstejaars is dat echt behoorlijk zeker.

Maar is er dan niks veranderd? Jawel: sinds vorig jaar bestaat er geen ‘uitwonendenbeurs’ meer. Dus is het voor eerstejaars niet meer belangrijk om zich direct na hun verhuizing in te schrijven in hun studiestad. Vroeger verhuisden studenten zelfs al op papier, voordat ze echt verhuisd waren – want dat leverde extra studiebeurs op. Maar dat werkt niet meer. En waarom zou je dan haast maken met dat papierwerk? Je hebt als nieuwe student wel belangrijkere dingen aan je hoofd. Zoals een duik nemen in het studentenleven – en op tijd alles klaar hebben voor de start van het studiejaar.

Ons advies blijft in elk geval: laat je keus niet bepalen door reisafstand, maar ga voor de inhoud. Zoek de allerbeste opleiding die bij je past. Als je op kamers moet kost dat iets extra, maar die investering is het dubbel en dwars waard. Moet je daarvoor bij DUO geld lenen, schrik daar dan niet van. Je hoeft het pas jaren later terug te betalen en de rente is nu nul procent. Durf dus je vleugels uit te slaan, dat is leuker en je wordt er wijzer van.

Frank Steenkamp
Hoofdredacteur

Keuzegids Universiteiten 2017 | www.keuzegids.org