Keuzegids Universiteiten 2017 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Rijksuniversiteit Groningen

Groningen (bekijk alle locaties)

48 wo-opleidingen

Ons oordeel


Lees meer »
Lees ons oordeel over deze universiteit

Bekijk de opleidingen

Brein van het Noorden

Opgericht: 1614
Bachelorstudenten: 19.799
Verdeling man-vrouw per 100: 49-51

In het hoge noorden ligt een universiteitsstad die de vergelijking met Amsterdam, Utrecht of Leiden kan doorstaan. “Er gaat niets boven Groningen” is geen versleten VVV-motto. Ook de studenten hier zien het zo. En de Nobelprijscommissie in zekere zin: die kenden de Groningse scheikundige Ben Feringa dit jaar de Nobelprijs voor de scheikunde toe voor zijn onderzoek naar moleculaire nanomachines.

Het levendige van de stad komt mede door het enorme aantal van 50.000 studenten (inclusief hbo en masters). De nuchtere noorderlingen fietsen graag: het aantal fietsen per inwoner is hier het hoogst van heel de wereld. Dat fietsen doen de studenten vooral door de stad, waar zij bijna allemaal ook wonen. Toch zijn de kamers nog steeds betaalbaar.

Het studentenleven in de stad is bruisend. Dat begint al met de KEI-week: de introductie voor nieuwe hbo- en wo-studenten waar iedereen aan meedoet. Met 5500 deelnemers en 900 begeleiders is het de grootste studentenintroductie van West-Europa. In een geolied programma leren studenten – waarvan een flink deel uit de Randstad komt – stad en universiteit kennen, plus de studentenverenigingen en hun activiteiten.

Het nachtleven speelt zich vooral af op en rond de Grote Markt met zijn vele kroegen.

Midden op die Grote Markt staat het gebouw van het Gronings studentencorps Vindicat. Deze vereniging kwam afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws: een aspirant-lid liep tijdens de ontgroening hersenletsel op, wat de discussie overontgroening bij corpora door heel het land aanwakkerde. Wie wel een vereniging zoekt, maar geen ontgroening, heeft genoeg keuze aan verschillende studentenverenigingen met allerlei achtergronden van christelijk tot Fries, tot LGBT.

En de universiteit? Die is met 401 jaar één van de oudste van het land. Vanwege het brede studie-aanbod wordt ze tot de klassieke universiteiten gerekend. De economische faculteit is veruit de grootste en telt onder haar afgestudeerden de prinsen Maurits en Bernard. En de Friese topturner Epke Zonderland loopt nog steeds op de geneeskundefaculteit rond als hij niet zwierend aan de rekstok te vinden is.

In onze kwaliteitsbeoordeling komt de RUG er de laatste jaren gemiddeld beter vanaf dan de universiteiten in de Randstad. De studenten vinden hun opleidingen net wat vaker dan eldkers uitdagend en goed georganiseerd. Toppers zijn onder meer de opleidingen wijsbegeerte, archeologie, farmacie, wiskunde en sterrenkunde.

Rijksuniversiteit Groningen (Groningen)

48 wo-opleidingen

Bezoekadres

Rijksuniversiteit Groningen
Oude Boteringestraat 44
9712 GL GRONINGEN

Contact

http://www.rug.nl
communicatie@rug.nl
050 363 9011
Bekijk de ranglijst van beste universiteiten

Zoek een andere universiteit
Keuzegids Universiteiten 2017 | www.keuzegids.org