Keuzegids Universiteiten 2018 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo International Business

Business Class

Zie jij jezelf al zitten, met je laptop in de business lounge van Schiphol, wachtend op een vlucht naar de US, China of Japan? Met international business heb je goede kans dat je later aan de slag kunt bij een internationaal bedrijf. De studie bereidt je voor op alle interculturele verrassingen die je op zakenreis te wachten staan.

Arbeidsmarkt

De wereldwijde zakenmarkt is groot en het lukt de meeste afgestudeerden dan ook om op korte termijn een baan te vinden. Veel werk is er in de consultancy, maar ook in allerhande financiële functies, in de verkoop, het (midden)management bij multinationals en bij de Rijksoverheid. Je kunt ook een eigen bedrijf opzetten. Het startsalaris ligt fors boven het gemiddelde.

Locaties en toelating

Voor international business kun je terecht bij zeven reguliere universiteiten. Tilburg en Rotterdam zijn traditioneel actief in de economische hoek, Maastricht is van oudsher internationaal georiënteerd. In Twente ligt de nadruk op technische vraagstukken, vanwege de bèta-achtergrond van de universiteit. De opleiding van Nyenrode wil een geselecteerde groep studenten klaarstomen als toekomstige internationale topmanagers. Je moet er wel flink voor betalen. Net als bij de UvA heet de opleiding business adminstration. Eigenlijk gewoon bedrijfskunde dus, maar dan Engelstalig en sterk internationaal georiënteerd.

Wiskunde A of B is overal een vereiste. Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Nyenrode hanteren een numerus fixus: bij deze opleiding moet je een selectieprocedure doorlopen om te worden toegelaten.

Zie hier de selectie-eisen

De opleiding

Inhoudelijk verschillen de opleidingen niet veel van elkaar. De basis bestaat uit economie, wiskunde en statistiek. Je leert boekhouden, krijgt inzicht in (internationale) financiële markten en snuffelt aan personeelsmanagement, marketing en logistiek. Er is aandacht voor vaardigheden als rapporteren en presenteren. Je krijgt internationaal recht en je leert omgaan met cultuurverschillen. Alle onderwijs is in het Engels. Een semester in het buitenland is in Amsterdam, Groningen en Maastricht verplicht en elders zeer sterk aanbevolen.

De opleidingen hebben een eigen profiel: de VU baseert zich op ‘governance for society’ en bedoelt daarmee verantwoord ondernemen. Ook het kleinschalige Tilburg legt daar nadruk op. Twente focust op technologie: je wordt zelf geen ingenieur, maar maakt wel kennis met hun zienswijze.

Groningen legt de nadruk op het begrijpen en omgaan met culturele verschillen, door economie met sociologie en recht te combineren. De omvangrijke Rotterdamse opleiding onderstreept het brede en sterk internationale karakter. In het zuidelijke Maastricht kun je vanaf het tweede jaar starten met het selectieve programma emerging markets. Daar leer je alles over het wereldwijd handel drijven met opkomende economieën.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Oordelen Score
International business
Voertaal
Bindend studieadvies
Numerus fixus?
Instroom
Survival 1e jr
Programma
Toetsing
Docenten
Wetenschappelijke vorming
Praktijkgerichtheid
Studeerbaarheid
Begeleiding
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
International business
 Breukelen Nyenrode BA en nvt nee 30 nb +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++ nb 108 +++
Maastricht UM en 47 ja 707 + + - - o + + o + ++ 70 +
Tilburg TiU IBA en 42 ja 284 + o o o o o + o + o 66 +
Enschede UT IBA en 45 nee 150 o - o - o o + o ++ o 62 o
Groningen RUG en 45 nee 381 + - o - o - + o + o 60 o

Bij kleine studentenaantallen zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het wo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep.
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

De internationale opleidingen zorgen voor een efficiënt studierooster. Eerstejaars komen het eerste jaar dan ook goed door. Wel is er nog altijd kritiek op de docenten: ze geven weinig begeleiding, en studenten twijfelen aan hun deskundigheid.

Bij Nyenrode krijg je waar voor je geld: de opleiding overtreft alle anderen met uitzinnige scores. Maastricht krijgt van de reguliere opleidingen de meeste complimenten, voor het uitdagende programma en het praktijkgerichte onderwijs.

In Tilburg hebben de studenten geen klachten. Verbeterpunt in Enschede, Groningen en Amsterdam is het programma: dat mag wel wat spannender. De Groningers missen ook aandacht voor beroepsvaardigheden. Studenten uit Rotterdam en Amsterdam kijken jaloers naar de luxe faciliteiten van andere universiteiten. Die van de VU en de EUR kunnen namelijk wel een opknapbeurt gebruiken.

Verwante studies

Ons advies

Huidige studenten vinden Nyenrode een absolute aanrader, maar die opleiding kost wel een lieve duit. Maastricht is een goeie voor studenten met een minder dikke portemonnee, en ook Tilburg is dan een prima optie. Als je voor international business kiest, ben je niet de enige. Alle reguliere opleidingen hebben fikse studentenaantallen.

Keuzegids Universiteiten 2018 | www.keuzegids.org